PUBLICITÉ

Het aantal orgaandonoren stijgt in België!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/02/2008 - 00h00
-A +A

Gelukkig maar… Er worden meer en meer initiatieven genomen, de gedachte om zijn organen af te staan wordt beter en beter aanvaard en de wachtlijsten voor transplantaties worden stilaan korter! Een positieve tendens die zeker aangemoedigd moet worden.

PUB

Als er één medisch gebied is waar de vooruitgang van de wetenschap niet volstaat om voor beterschap te zorgen, dan is het zeker de orgaandonatie. Tot nu toe botsten de belangrijke vorderingen op gebied van transplantatietechnieken, wegnemen en bewaren van organen steeds op hetzelfde probleem: het gebrek aan donoren. Het is nochtans zo dat in België het aantal donoren lijkt te stijgen. Dat zijn dus mensen die bereid zijn om na hun overlijden hun organen af te staan om een leven te redden.

Bemoedigende statistieken

Volgens de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, is vorig jaar in België het aantal effectieve donoren met 6% gestegen van 27,3 tot 29,1 op één miljoen inwoners. Volgens de jongste statistiek van Eurotransplant doet België het verhoudingsgewijs beter dan Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Een logisch gevolg is dat de wachtlijsten voor transplantaties stilaan korter worden. Voor levers daalde het aantal wachtenden van 177 in 2006 tot 166 in 2007. Voor nieren is de daling aanzienlijker: terwijl in 2006 nog 879 Belgen op een nier wachtten, is dat aantal gedaald tot 796 in 2007. Daarbij is het aantal inschrijvingen in het register van beldonor (de officiële site van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid voor de promotie van orgaandonatie) meer dan verdubbeld. En voor de allereerste keer waren er meer mensen die zich akkoord verklaarden om organen af te staan dan mensen die verklaarden geen organen te willen afstaan.

De wet is goed, maar...

In theorie is het niet nodig om zich akkoord te verklaren met een orgaandonatie: bij elke Belgische burger mogen na zijn overlijden organen weggenomen worden, tenzij de persoon in kwestie tijdens zijn leven uitdrukkelijk te kennen heeft gegeven geen organen te willen afstaan. In de praktijk kan de familie van de overledene zich echter verzetten en, in het geval van een pijnlijk overlijden, gebeurt dat zelfs vrij dikwijls. Het is dus toch wel nuttig om uw toestemming te bevestigen door u in te schrijven in het nationale register voor orgaandonatie. U kunt het formulier downloaden op de site beldonor, waar u ook meer informatie vindt over dit onderwerp. Denk eraan… U zult misschien een leven redden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/02/2008 - 00h00 Federale Overheidsdienst Volksgezondheid
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ