PUBLICITÉ

Het aantal kinderkankers stijgt

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/01/2005 - 00h00
-A +A

Het aantal kankergevallen bij Europese kinderen en adolescenten is de voorbije dertig jaar aanzienlijk gestegen. En de trend neemt nog toe. De oorzaken van deze stijging zijn nog altijd niet goed bekend.

PUB

Het aantal kankers bij jongeren (onder de 20 jaar) is gelukkig zeldzaam en vertegenwoordigt maar 1 % van alle kankergevallen. Vandaar dat er geen grootschalige studies over bestaan. Bovendien hebben kinderen niet dezelfde soorten kankers als volwassenen. Onlangs werden hierover nieuwe gegevens gepubliceerd, op basis van een Europese database met meer dan 130.000 tussen 1970 en 1999 gediagnosticeerde kinderkankers, in 63 registers in 19 Europese landen. Daaruit blijkt duidelijk dat het aantal kankergevallen bij kinderen en adolescenten de voorbije drie decennia sterk gestegen is, met respectievelijk 1 % en 1,5 % per jaar. Die toename geldt voor alle soorten kankers.

Over de oorzaken is nog weinig geweten. De verbeterde diagnose en registratie verklaren niet alles. Volgens de auteurs van deze analyse is ook het aantal gevallen van leukemie (frequentiepiek rond 2-3 jaar) en lymfomen (frequentiepiek bij adolescenten) gestegen. De meest voorkomende kinderkankers zijn leukemieën, gevolgd door kankers van het centrale zenuwstelsel en lymfomen. In het algemeen komen ze meer voor bij jongens, ook al zijn sommige kankertypes frequenter bij meisjes, vooral dan kiemceltumoren en schildkliercarcinomen.

Andere vaststelling: kinderkankers komen frequenter voor in Oost- dan in West-Europa. Bij adolescenten zien we net het omgekeerde. Die verschillen zouden verklaard kunnen worden door een reeks genetische, infectieuze, sociaal-economische en milieufactoren (klimaat, luchtvervuiling). Als we de 603 gevallen van schildklierkanker die in de jaren 1990 werden vastgesteld in Wit-Rusland, niet meerekenen, ligt de kankerincidentie lager in het Oosten dan in het Westen. Dat wijst erop dat het overmatige aantal kankergevallen in Oost-Europa te wijten zou zijn aan het ongeval in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986.

Tot slot is de vijfjaarsoverleving langzamer verbeterd in Oost- dan in West-Europa. Dergelijke resultaten zouden kunnen bijdragen tot een beter gezondheidsbeleid en een betere behandeling van kankerpatiëntjes.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/01/2005 - 00h00 Steliarova-Foucher E. et coll., The Lancet, 364, 11 december 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ