PUBLICITÉ

Hersenvliesgezwel

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Gezwel uitgaande van de cellen van de hersenvliezen. Ongeveer 15 procent van de gezwellen binnen de schedel betreft de hersenvliezen.
Gezwellen van de hersenvliezen kunnen op iedere leeftijd voorkomen, echter het meest tussen de veertig en vijftig jaar. Ze zijn meestal goedaardig en groeien langzaam, waardoor ze jarenlang aanwezig kunnen zijn zonder ziekteverschijnselen te geven.

De belangrijkste verschijnselen of symptomen zijn:
- hoofdpijn;
- sufheid;
- slaperigheid;
- verlies van geestelijke spankracht.

De gezwellen gaan uit van het harde hersenvlies of van het spinnenwebvlies en kunnen in het hersenweefsel ingroeien. Omdat het zenuwweefsel in de verbeende schedel geen mogelijkheden heeft tot uitwijken, veroorzaakt elk proces binnen de schedel dat ruimte inneemt een gevaarlijke toestand. Alleen bij jonge kinderen bestaat de mogelijkheid van uitzetting van de schedel.
Indien een gezwel in een vroeg stadium wordt ontdekt is de kans op herstel zeer groot omdat de meeste hersenvliesgezwellen gemakkelijk kunnen worden geopereerd. Ze liggen aan de buitenkant van het hersenweefsel en kunnen daarom vaak worden verwijderd zonder beschadiging van de hersenen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat u moet weten over speekselklierkanker? Gepubliceerd op 23/09/2014 - 18h00

Speeksel is afkomstig van enkele grote en een groot aantal kleine speekselklieren. Deze kunnen getroffen worden door allerlei aandoeningen: stoornissen van hun afscheidingsfunctie, steenvorming, ontstekingen en zelfs kanker. Meestal gaat het om goeda...

Wie loopt risico op hersenkanker? Gepubliceerd op 24/03/2017 - 16h14

Hersenkanker komt sinds een twintigtal jaren meer voor, wellicht omwille van milieuredenen . Blootstelling aan sommige kankerverwekkende stoffen, onder meer pesticiden, verhoogt het risico op hersenkanker. Wat mobiele telefoons en gsm-masten betreft,...

Meer artikels