PUBLICITÉ

Hersenstimulatie verlicht Parkinson-patiënten

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/10/2004 - 00h00
-A +A

De onderzoeken die de voorbije twee decennia werden gevoerd, toonden de efficiëntie op lange termijn aan van hersenstimulatie bij de behandeling van de ziekte van Parkinson, een heel vaak voorkomende chronische neurologische ziekte.

PUB

De ziekte van Parkinson is een heel vaak voorkomend motorisch probleem waar wereldwijd bijna 6,3 miljoen personen aan lijden, waarvan 1% van de 60-plussers en 2% van de 80-plussers. Ze slaat gemiddeld toe op de leeftijd van 60 jaar, maar één getroffen persoon op 20 kan symptomen ontwikkelen vóór de leeftijd van 40. Ze wordt doorgaans gekenmerkt door de volgende symptomen: stramme spieren en gewrichten, bradykinesie (abnormaal trage bewegingen) of akinesie (geen bewegingen), beven van ledematen, het hoofd of het hele lichaam, evenwichtsstoornissen en slechte coördinatie.

Soms ondraaglijke bijwerkingen

Zelfs met een optimale medische therapie hebben de symptomen de neiging om te verslechteren. Levodopa, dat werd ontdekt in de jaren 1960, blijft de standaardbehandeling van de ziekte van Parkinson. Jammer genoeg veroorzaakt dat middel soms ondraaglijke bijwerkingen. Hersenstimulatie is in dat geval een therapeutische optie voor de patiënten die Levodopa nemen, maar de bijwerkingen ervan niet verdragen.

Elektrische impulsen

Door hersenstimulatie kunnen Parkinson-patiënten weer controle krijgen over hun leven. Ze krijgen minder behoefte aan geneesmiddelen en worden minder afhankelijk van anderen.De Activa-therapie, die in Frankrijk werd ontdekt aan de universiteit van Grenoble, bestaat uit elektrische impulsen op heel specifieke plaatsen in de hersenen waar de bewegingen worden gestuurd. Deze stimulatie compenseert de signalen die de hersenen versturen als gevolg van de ziekte van Parkinson.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/10/2004 - 00h00 Communiqué "Une pianiste retrouve le plaisir de jouer grâce à la stimulation cérébrale", Thérapie Activa/Medtronic, september 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels