PUBLICITÉ

Hersenschudding

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Licht gestoorde hersenwerking ten gevolge van mechanisch geweld, direct of indirect op de schedel inwerkend, zonder dat de hersenen zelf letsel hebben opgelopen. Tot de directe inwerking wordt beschadiging van het hoofd gerekend, terwijl men een val op de hielen of het stuitbeentje, of een slag op de kaak indirect geweld noemt.

De verschijnselen of symptomen die zich voordoen zijn:
- soms kortdurende bewusteloosheid (niet langer dan circa 10 minuten, anders wordt van een hersenkneuzing gesproken);
- misselijkheid en braken, soms spoedig na het ongeval, soms enige tijd later;
- soms geheugenverlies voor het moment van het ongeval en enige tijd daarna;
- hoofdpijn.

In tegenstelling tot de hersenkneuzing worden bij de hersenschudding geen uitvalsverschijnselen of prikkelingsverschijnselen gezien. Men vermoedt dat de verschijnselen worden veroorzaakt door een tijdelijke uitschakeling van groepen zenuwcellen van de reticulaire formatie in de hersenstam, die onder andere belast is met de regeling van het bewustzijnsniveau.
Indien bewusteloosheid optreedt duurt deze in het algemeen van enkele seconden tot een paar minuten. Om praktische redenen wordt voor de hersenschudding als grens 10 minuten aangehouden. In het algemeen herinnert de patiënt zich niets of weinig van het ongeval en de gebeurtenissen die kort ervoor of kort daarna hebben plaatsgevonden.
De terugkeer van het bewustzijn verloopt in ernstige gevallen in fasen: na een toestand van half-bewustzijn, waarin de patiënt zich zijn omgeving nog niet bewust is, volgt een periode van onrust en verwarring, daarna een stadium waarin hij weer vragen kan beantwoorden maar nog slechts op automatische wijze. Kort daarna is het bewustzijn weer helder.
Een hersenschudding zonder complicaties (dus bijvoorbeeld zonder oogverwondingen of bloedingen in het gezicht) behoeft geen speciale behandeling.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bijna-doodervaringen: feit of fictie? Geüpdatet op 03/03/2014 - 15h11

Wat weten we over bijna-doodervaringen? Mensen die op de drempel van de dood staan maar dan toch gered worden, houden soms herinneringen over aan de periode die ze "tussen leven en dood" hebben gezweefd. E-gezondheid had erover een gesprek met dr. Je...

Meer artikels