PUBLICITÉ

Hersenpingpong: nieuwe hoop voor paraplegiepatiënten

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/09/2004 - 00h00
-A +A

Een team neurowetenschappers heeft een computerspel ontwikkeld dat gebaseerd is op tafeltennis. Specifiek voor dit spel is dat het uitsluitend gebaseerd is op mentale kracht. Ze hopen dat paraplegiepatiënten dankzij deze technologie ooit bijvoorbeeld een rolstoel zullen kunnen besturen.

PUB

De spelers van deze "hersenpingpong" zijn verbonden met een fMRI-toestel (functional magnetic resonance imaging), dat meestal alleen gebruikt wordt voor medische hersenonderzoeken. Na een korte trainingsperiode zijn ze in staat om het palet te verplaatsen naar de boven- of onderkant van het scherm door naar believen specifieke hersenzones te activeren. De fMRI-techniek maakt namelijk gebruik van de magnetische signalen die worden uitgestuurd door de fluctuerende zuurstofvoorziening van het bloed, afhankelijk van de hersenactiviteit. Krachtige gegevensanalysesoftware maakt het systeem voldoende reactief om twee spelers het in real time tegen elkaar te doen opnemen.

Het is de eerste keer dat de hersenen van twee proefpersonen op die manier interageren, en ook het eerste spel met twee spelers dat gebaseerd is op de activiteit van de hersenen. Vandaar dat de onderzoekers aan de universiteit van Maastricht (Nederland) hopen dat deze nieuwe technologie paraplegiepatiënten zal helpen om een rolstoel te besturen of een communicatietoestel te bedienen. Uiteraard zijn de fMRI-toestellen te groot om verplaatst te worden, maar ze zouden wel kunnen dienen als relais en het signaal kunnen doorgeven dat de patiënt uitstuurt naar een draagbaar EEG-toestel (elektro-encefalografie).

De technologie zou ook patiënten kunnen helpen met depressie of schizofrenie, mentale stoornissen die veroorzaakt worden door een overmatige activiteit van sommige hersendelen. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat, als de patiënten de activiteit van die hersenzones zouden kunnen zien, ze hun symptomen zouden kunnen leren te beheersen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/09/2004 - 00h00 EuroScience Open Forum, Stockholm, 27 augustus 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bijzondere sportievelingen Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Sport is voor gehandicapten vaak een uitstekende manier om zich te verzoenen met hun lichaam en een zekere autonomie te herwinnen, synoniem van vrijheid.

Spelverslaving: als spelen geen spel meer is Gepubliceerd op 30/07/2013 - 14h19

In België zijn 4000 mensen verslaafd aan spelen. Naar schatting 176.000 daarvan zijn risicospelers. De typische verslaafde speler is een man, jong, woont in de stad en heeft een laag inkomen. De gevolgen van overdadig spelgedrag kunnen zwaar zijn (fi...

Een portable in het ziekenhuis: binnenkort toegestaan? Geüpdatet op 18/03/2003 - 00h00

Sinds een tiental jaar zijn gsm's verboden in ziekenhuizen, omdat ze kunnen interfereren met medische apparatuur. Als er zich echter geen zware incidenten meer voordoen, zou deze voorzorgsmaatregel binnenkort wel eens kunnen worden afgeschaft, temeer...

Meer artikels