PUBLICITÉ

Hersengezwel

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Goedaardige of kwaadaardige nieuwvorming van weefsel binnen de hersenen. Een hersengezwel of tumor is eigenlijk een proces dat zich in de hersenen ontwikkelt; veelal rekent men echter alle gezwellen binnen de schedel ertoe, bijvoorbeeld ook de gezwellen die uitgaan van de hersenvliezen of het hersenaanhangsel. Alle binnen de schedelholte gelegen aandoeningen die enige ruimte innemen kunnen namelijk de hersenen beschadigen door druk uit de oefenen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen gezwellen uitgaande van:
- het zenuwweefsel zelf (neurinomen);
- de voedende steuncellen (liomen);
- de hersenvliezen (meningeomen);
- het hersenaanhangsel (adenomen).

Tot een andere categorie behoren gezwellen, uitgaande van de benige schedel en aandoeningen, afkomstig van uitzaaiingen van gezwellen elders in het lichaam, bijvoorbeeld een longgezwel dat uitzaait naar de hersenen.
De symptomen of verschijnselen bij hersengezwellen worden ten dele bepaald door de plaats waar het gezwel gezeteld is en waar dus hersenweefsel verwoest of verdrukt is, en zijn anderdeels het gevolg van algemene ruimtebeperking en drukverhoging binnen de schedel.
Voor het tot stand komen van die drukverhoging is het niet van belang of het gezwel goedaardig is, dat wil zeggen ten opzichte van de omgeving duidelijk begrensd, of in de omgeving ingewoekerd. Alleen de omvang is van belang.

Tot de verschijnselen van de drukverhoging binnen de schedel behoren:
- hoofdpijn, meestal vroeg in de ochtend;
- plotseling braken, vooral )s ochtends vroeg;
- langzame polsslag;
- soms onregelmatige hartwerking;
- stuwing van de pupil in het oog;
- verlies van geestelijke spankracht;
- zintuigstoornissen;
- sufheid en slaperigheid.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wie loopt risico op hersenkanker? Gepubliceerd op 24/03/2017 - 16h14

Hersenkanker komt sinds een twintigtal jaren meer voor, wellicht omwille van milieuredenen . Blootstelling aan sommige kankerverwekkende stoffen, onder meer pesticiden, verhoogt het risico op hersenkanker. Wat mobiele telefoons en gsm-masten betreft,...

Een GPS voor de hersenen! Geüpdatet op 12/07/2005 - 00h00

De afdeling neurochirurgie van de Kliniek Sint-Jan in Brussel heeft onlangs één van haar nieuwe operatiekamers uitgerust met een hypermodern neuronavigatietoestel, het Stealth Station TRIA plus, een soort GPS voor de hersenen.

Wat u moet weten over speekselklierkanker? Gepubliceerd op 23/09/2014 - 18h00

Speeksel is afkomstig van enkele grote en een groot aantal kleine speekselklieren. Deze kunnen getroffen worden door allerlei aandoeningen: stoornissen van hun afscheidingsfunctie, steenvorming, ontstekingen en zelfs kanker. Meestal gaat het om goeda...

Meer artikels