PUBLICITÉ

Hersenen worden ouder, tips voor een goed onderhoud

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 13/06/2017 - 12h45
-A +A

Lang leven in goede geestelijke gezondheid, dat is zowat het doel van iedereen. En vandaag kent men de methodes om hersenveroudering zoveel mogelijk te beperken en uit te stellen.

PUB

Hoe kan je hersenveroudering tegengaan?

Met elk jaar dat voorbijgaat, neemt de levensverwachting met drie maanden toe. Om daar volop van te kunnen genieten moeten ziektes en verouderingsverschijnselen zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een aantal ziektes zijn er opsporingstests of behandelingen, maar men moet er ook over weken dat de hersenen niet vroegtijdig verouderen en dat ze beschermd worden. En dat kan. Zo weet men vandaag hoe men op een natuurlijke en eenvoudige manier kan bijdragen tot de strijd tegen hersenveroudering. Het eerste wat men kan doen, hoe verrassend het advies ook mag klinken, is regelmatig lichaamsbeweging nemen, zo zei professor Jean Mariani, neurobioloog, op het 5e Forum van de UNESCO over levensduur en levenskwaliteit.
 

1) Regelmatig bewegen om hersenveroudering te bestrijden

U hoeft geen topatleet te worden. De beweging mag gematigd intensief zijn, maar het belangrijkste is de regelmaat. Elke dag dertig minuten doorstappen is bijvoorbeeld excellent.
Maar hoe kan lichaamsbeweging bijdragen tot de preventie van hersenveroudering? De spieractiviteit stimuleert de productie van een aantal stoffen die onmisbaar zijn voor het goed functioneren van de hersenen. Maar lichaamsbeweging bevordert ook de bloedcirculatie en de doorbloeding van de hersenen (en alle andere organen), wat essentieel is voor de neuronen.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 30/09/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 13/06/2017 - 12h45

5e Wetenschappelijk Forum van de UNESCO, longévité et qualité de vie: les dernières avancées scientifiques pour vieillir jeune', tussenkomsten van professor Jean Mariani (neurobioloog) en dokter Jean-Marie Bourre (voedingsdeskundige), 16 september 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

En als dromen uw leven nu eens echt kon veranderen? Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

Wanneer u droomt , zijn uw hersenen bijzonder productief. Hetzelfde kan gezegd worden tijdens uw bewuste mijmeringen . Waarom zou u niet leren om uw dromen en mijmeringen positief en weldoordacht te oriënteren? Ze kunnen u helpen om problemen op te l...

Train uw geheugen, dag in, dag uit Gepubliceerd op 04/04/2017 - 17h11

Vanaf de leeftijd van ongeveer vijftig jaar is een geheugen dat het af en toe laat afweten een bron van angst. Angst voor de ziekte van Alzheimer . Maar voordat het zover is, kan men ingrijpen en het opduiken van geheugenstoornissen doen vertragen. W...

Slecht horen zorgt voor veroudering van de hersenen Gepubliceerd op 19/05/2017 - 15h13

Waarom is het zo belangrijk om gehoorproblemen te behandelen? Omdat bij mensen die slecht horen, de hersenen zich uiteindelijk anders gaan organiseren, wat dan weer kan bijdragen tot een snellere veroudering van de hersenen. Door tijdig een beroep te...

Meer artikels