PUBLICITÉ

Hersenen en muziek: zijn ze in harmonie?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano - seksuologe op 21/09/2015 - 15h19
-A +A

Naar muziek luisteren moet je leren, maar de smaak voor muziek is ook een aangeboren kwaliteit. We hoeven maar heel jonge kinderen te observeren die een liedje horen… en er spontaan op beginnen te dansen. Maar muziek beluisteren is meer dan alleen maar een genot. Het is ook een werkinstrument dat onze hersenen goeie diensten kan leveren.

PUB

Muziek bevordert de verbale intelligentie van kinderen

Studies hebben het bewezen: kinderen tussen vier en vijf jaar die een initiatie muziek krijgen, begrijpen het gesproken woord beter en redeneren ook beter als ze over iets mondelinge uitleg krijgen. De ontwikkeling van de muzikale vaardigheden - zoals een instrument herkennen of een melodie kunnen thuisbrengen - lijkt ook het domein van het denken en spreken positief te beïnvloeden. 

Muziek kan de hersenen van kinderen met dyslexie helpen

Kinderen met dyslexie hebben geen toegang tot klanken uit de gesproken taal waardoor ze moeilijkheden ondervinden om te lezen, dat wil zeggen het geschreven woord om te zetten in klanken. Het muzikaal stimuleren van de sensorische kanalen en zingen, of het bespelen van een instrument, zou de onderontwikkelde verbindingen tussen de neuronen versterken.

Muziek kan ook als therapeutisch werkinstrument worden gebruikt door orthofonisten. Zo heeft men vastgesteld dat het beoefenen van muziek het leestempo verhoogt, de auditieve  aandacht vergroot en nog andere positieve veranderingen teweegbrengt. 

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano - seksuologe op 21/09/2015 - 15h19

- S Moreno et col. Psychological Science November 2011 vol. 22 no. 11 1425-1433 
- SF Lima, SL Castro. OCTOBER 2011 3.88 · DOI: 10.1037/a0024521
- Habib M. ANAE. Approche neuropsychologique des apprentissages chez l'enfant 2014, no128, pp. 37-46 
- D. Desguin 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Muziek is goed voor het hart Geüpdatet op 11/01/2010 - 00h00

Naar muziek luisteren is niet alleen goed voor het moreel, maar ook voor het hart , letterlijk dan. Muziek verzacht ook pijn en angsten. Wacht dus niet langer en luister elke dag naar uw lievelingsmuziek...

Is muziek vergelijkbaar met een drug? Gepubliceerd op 19/01/2011 - 10h10

Wetenschappers hebben zich verdiept in de reacties van onze hersenen wanneer we naar onze favoriete muziek luisteren. Welnu, het beloningscircuit , dat aan de basis ligt van elke verslaving, speelt een rol in het antwoord op de door ons gestelde vraa...

Hersenen herstellen met muziek Geüpdatet op 04/03/2008 - 00h00

Na een cerebrovasculair accident (CVA) of beroerte, is revalidatie van het allergrootste belang, vooral tijdens de eerste dagen na het accident. Finse onderzoekers hebben aangetoond dat naar muziek luisteren kan helpen om de prestaties van de hersene...

Muziek helpt tegen kanker Geüpdatet op 05/09/2011 - 11h21

Uit een meta-analyse van hedendaagse, wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat muziektherapie zou helpen tegen kanker . Muziek zou vooral de levenskwaliteit van de patiënten sterk verbeteren.

Meer artikels