PUBLICITÉ

Hersenabces

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Een abces is een afgekapseld ontstekingsproces met ophoping van etter. Hersenabcessen kunnen zowel door uitbreiding van een ontstekingsproces in de buurt van de hersenen ontstaan als door het binnendringen van bacteriën na verwondingen van de schedel of de hersenen. Middenoorontstekingen en bijholteontstekingen, rotsbeenontstekingen en neusontstekingen kunnen zich op den duur uitbreiden tot de hersenvliezen en vervolgens tot het hersenweefsel. Abcessen of ettergezwellen ontstaan ook door onjuiste verzorging van schedelverwondingen. Deze wonden worden veelal met huidbacteriën besmet en deze ziektekiemen kunnen de hersenvliezen bereiken. Gewoonlijk voorkomt het harde hersenvlies dat van buiten komende ontstekingsprocessen doordringen tot in de hersenen.
De aangetaste hersenen vormen een ideale plaats voor de groei van bacteriën omdat de afweermechanismen zoals die bijvoorbeeld in de huid voorkomen er veel slechter ontwikkeld zijn.
Afhankelijk van de aard van de bacteriën kan zich een zo ernstige ontstekingsproces ontwikkelen dat het de dood veroorzaakt.
Bij langzame vermenigvuldiging ontstaat een door bindweefsel afgekapseld ettergezwel. Het abces kan reeds binnen enkele dagen na het begin van de aandoening ontstaan met als ziekteverschijnselen of symptomen:
- hoge temperatuur;
- hoofdpijn;
- braken en misselijkheid;
- toevallen en sufheid.
Na enkele dagen nemen deze verschijnselen af en na korte of lange tijd ontstaat geleidelijk de tweede fase met verschijnselen van verhoogde hersendruk:
- hoofdpijn;
- braken en misselijkheid;
- sufheid;
- langzame hartactie;
- uitval van bepaalde hersenfuncties.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alzheimer: kan het geheugen terugkomen? Gepubliceerd op 10/12/2013 - 08h55

Als men erin slaagt de productie van een eiwit dat samenhangt met de ziekte van Alzheimer te beheersen, kon het ziekteproces niet alleen gestopt worden, maar ook een deel van de tot dan toe onomkeerbaar gewaande schade kan worden hersteld.

Anthrax of miltvuur: een biologisch wapen? Geüpdatet op 21/10/2001 - 00h00

Anthrax of miltvuur is een zeer oude ziekte die nu weer volop in de actualiteit staat. Miltvuur komt voor bij dieren, vooral herkauwers, en minder vaak bij de mens. De mens kan worden besmet via de huid, door het eten van besmet vlees of door het ina...

Arme P... Geüpdatet op 12/10/2004 - 00h00

In 490 v.C. winnen de Atheners de slag van Marathon tegen de Perzen. Pheidippides, een Griekse boodschapper, moet naar Athene lopen om het goede nieuws te melden. Bij aankomst kan hij echter nog net 'Victorie!' kraaien, waarna hij dood neerzijgt. Van...

Meer artikels