PUBLICITÉ

Herrie rond condooms

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 15/10/2002 - 00h00
-A +A

Zouden condooms met nonoxynol de overdracht van aids in de hand werken? Dat is een vraag die verschillende internationale groepen zich stellen.

PUB
Overzicht

Sinds de aids-epidemie heeft de latexindustrie het nog nooit zo goed gedaan. Ze heeft zelfs nieuwe producten uitgevonden, het ene al eigenaardiger en nuttiger dan het andere. Condooms met een spermicide (zaaddodend) of een virucide (virusdodend) product leken een schitterende toekomst beschoren te zijn. Maar misschien zal die mening moeten worden herzien.

De Belgische centra voor gezinsplanning hebben een waarschuwing gepubliceerd naar aanleiding van het verschijnen van een artikel in The Lancet (internationaal vermaard medisch tijdschrift).Nonoxynol 9, een spermicide dat voorkomt in veel condooms, zou de kans op infectie door het aids-virus verhogen. De studie werd uitgevoerd bij vrouwen in Zuid-Afrika, Benin, Ivoorkust en Thailand. Sommige vrouwen kregen condooms met nonoxynol 9 en andere condooms met een placebo. De proefpersonen brachten verslag uit over de aard van de geslachtsgemeenschap tussen de raadplegingen (details over de frequentie en het gebruik van het voorbehoedsmiddel).59 van de 376 vrouwen die condooms met nonoxynol 9 gebruikten, vertoonden een HIV-seroconversie tijdens de follow-up tegen 45 van de 389 vrouwen die de placebogel gebruikten.

Specialisten hebben de frequentie van de ziekte geraamd op 14,7% bij de vrouwen die condooms met nonoxynol gebruikten tegen 10,3% in de placebogroep.

Meer preventie

De vorsers zijn ook tot de bevinding gekomen dat vrouwen die meer dan 3,5-maal per dag een condoom met nonoxynol gebruikten, het hoogste risico lopen. Die vrouwen liepen bijna tweemaal meer kans om de ziekte op te lopen terwijl het risico niet hoger was bij de vrouwen die minder vaak dergelijke condooms gebruikten.Veel producenten van condooms hebben het product dan ook reeds uit de markt genomen, maar niet allemaal. Sommige firma's blijven er immers bij dat het contraceptief effect interessant blijft.

Verschillende groepen die de belangen van de consumenten verdedigen en verenigingen van homoseksuelen vragen echter dat meer onderzoek zou worden gedaan naar virucide producten en vaccins.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 15/10/2002 - 00h00 Kaiser Daily HIV/AIDS Report; Global Campaign for Microbicides release, 27 September 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Condooms: maak de juiste keuze Gepubliceerd op 17/11/2011 - 11h35

Wanneer gebruik je welk condoom? Wat zijn goede condooms? Zit je condoom niet te strak of te wijd? Is er een speciaal condoom nodig bij anale seks?

Aids: een stand van zaken bij gelegenheid van Wereldaidsdag Geüpdatet op 30/11/2010 - 00h00

Op woensdag 1 december is het Wereldaidsdag , de gelegenheid voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid om een studie te publiceren over aids en hiv in België én om opnieuw na te gaan hoe het tegenwoordig gesteld is met de preventie.

Het condoom wint aan populariteit! Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Tijdens de vakantie worden gemakkelijker contacten gelegd. Tijdens de vakantie worden ook het meest condooms verkocht, maar niet aan jongeren…

Meer artikels