PUBLICITÉ

Herpes van de ogen : een miskende urgentie

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 31/08/2012 - 12h15
-A +A

Herpes van de ogen is de belangrijkste oorzaak van blindheid in de geïndustrialiseerde landen en is verantwoordelijk voor 10 tot 20% van de hoornvliestransplantaties. Elk jaar worden 10.000 Belgen erdoor getroffen.

De allereerste symptomen vormen een medische urgentie.

PUB

$Wat is herpes$

Herpes van de ogen is een frequente virusziekte die doeltreffend kan worden behandeld met antivirale middelen op voorwaarde dat de diagnose tijdig wordt gesteld en de behandeling snel wordt ingesteld.De eerste symptomen zijn over het algemeen zeer discreet : een acute conjunctivitis met een rood tranend oog, een gevoel van zand in het oog en een gezwollen ooglid.

  • Als u blaasjes rond het oog of op het ooglid vertoont,
  • als u gemakkelijk koortsblaasjeskrijgt,
  • als u in contact bent geweest met iemand met herpes,moet u zo snel mogelijk een oogarts raadplegen !

De infectie kan zich uitbreiden tot het hele hoornvlies (keratitis) en de hoornvliesletsels verminderen het gezichtsvermogen.Een herpes van de ogen komt gemakkelijk terug. En telkens wordt het hoornvlies nog meer beschadigd en wordt het nog meer troebel. Het virus veroorzaakt ook zenuwletsels, die leiden tot een verlies van gevoeligheid van het oog. Koorts, vermoeidheid, stress en blootstelling aan de zon werken de infectie in de hand.

Herpes, een uiterst besmettelijk virus

Herpes van de ogen wordt meestal veroorzaakt door het herpes simplex-virus type 1 of HSV-1. Dit virus is uiterst besmettelijk en eens in het lichaam binnengedrongen, blijft het er levenslang ! Het trekt zich terug in een zenuwganglion en af en toe begint het zich te vermenigvuldigen, wat leidt tot al dan niet zichtbare opflakkeringen van herpes. Men kan dus besmettelijk zijn zonder het te weten.Het virus wordt overgedragen door contact met de huid of de slijmvliezen van een besmette persoon. Buiten het lichaam blijven de virussen enkele uren besmettelijk en kunnen ze dan ook, weliswaar uitzonderlijk, worden overgedragen door besmette voorwerpen (linnen, toiletartikelen, enz.).

Geen automedicatie tegen herpes!

Enkele druppels of een zalf in een rood oog doen zonder de oorzaak ervan te kennen, kan bijzonder gevaarlijk zijn. Oogdruppels die corticoïden bevatten, kunnen immers desastreuze gevolgen hebben. Corticoïden kunnen immers een "opflakkering" van de infectie teweegbrengen met uitbreiding van de verzwering (ulcusvorming), gaande tot perforatie van het oog.

Om een dergelijke catastrofe te voorkomen moet u, als u om onduidelijke redenen een rood oog hebt, een arts raadplegen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 10/03/2003 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 31/08/2012 - 12h15

Persmededeling van de Herpesvereniging, januari 2003 www.herpes.asso.fr

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Oculaire herpes: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 05/08/2015 - 10h04

Iedereen kent herpes van het virus dat de beruchte koortsblaasjes (labiale herpes) veroorzaakt of de geslachtsdelen aantast (genitale herpes). Maar ook de ogen kunnen door het virus besmet raken. We spreken dan van oculaire herpes of oogherpes. Als d...

Genitale herpes: hoe herken je de aandoening? Gepubliceerd op 27/04/2016 - 11h49

Genitale herpes wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar en uiterst besmettelijk virus. Bijna 20% van de volwassenen heeft er last van. Bij vroegtijdige opsporing kan de aandoening snel en doeltreffend worden behandeld, en is het risico ook...

Herpes: het scenario is altijd hetzelfde Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Herpes komt heel veel voor, het is besmettelijk en... het keert terug. De symptomen aan het begin van een opstoot zijn altijd dezelfde. Kennis van de symptomen is belangrijk, want het voorkomt dat ook iemands omgeving besmet raakt!

Meer artikels