PUBLICITÉ

Heroïne: hoe afkicken?

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournalist op 17/02/2014 - 10h09
-A +A

Heroïne leidt tot ernstige lichamelijke en psychische afhankelijkheid. Om ermee te stoppen, is hulp vragen vaak noodzakelijk.

Een aangepaste aanpak is zeker een plus om er definitief van af te raken en om hervallen te voorkomen.

PUB

Afkicken van heroïne: extra lastig

Koud zweet, spierpijn, braken, buikkrampen, diarree, angst, prikkelbaarheid, enz. Van heroïne afkicken is soms een echte lijdensweg.

De lichamelijke en psychische afhankelijkheidsverschijnselen van deze  drug zijn heel groot en treden ook snel op. Het is dan ook vaak heel lastig om er alleen komaf mee te maken.

Een behandeling met aangepaste begeleiding is dan ook een pluspunt om het proces te vergemakkelijken, om mislukkingen te voorkomen en om op lange termijn clean te blijven.

 

Substitutietherapieën

Mensen die verslaafd zijn aan heroïne en willen afkicken, krijgen vaak een substitutietherapie op basis van methadon of buprenorfine aangeboden. Deze producten worden één keer per dag toegediend en hebben ongeveer dezelfde werking als heroïne, maar wekken geen euforisch gevoel op. Ze werken 24  uur. De patiënt kan dus normaal in de maatschappij functioneren en bijvoorbeeld werken ondanks zijn heroïneverslaving.

Het doel?
Het gebruik van de patiënt stabiliseren en de dosissen daarna geleidelijk aan afbouwen tot nul. Daarbij probeert men zo veel mogelijk het optreden van ontwenningsverschijnselen te vermijden. Het tempo waarin de dosissen worden afgebouwd wordt geval per geval bekeken. Er kunnen bijvoorbeeld stabiele dosissen worden voorgeschreven tot de persoon in kwestie de heroïne uit zijn hoofd heeft kunnen zetten of iets heeft kunnen doen aan zijn problemen – juridische of psychische bijvoorbeeld – die anders misschien tot hervallen kunnen leiden.

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournalist op 17/02/2014 - 10h09

Met dank aan dr. Christian Figiel, psychiater, hoofd van de dienst verslaving in het Isosl en medisch directeur van het ‘Centre Alfa‘. Dank ook aan dr. Constantin Papageorgiou, psychiater gespecialiseerd in drugsverslaving in het CHU Brugmann in Brussel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Depressies: een hoog risico om te hervallen Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Hervallen gebeurt frequent, steeds vaker en sneller. Een patiënt die reeds een depressie heeft doorgemaakt, heeft 60% kans om er later in zijn leven opnieuw een te krijgen. Wie er twee heeft gehad, heeft 70% kans om te hervallen. Na drie keer wordt d...

Harddrugs: wat je moet weten Geüpdatet op 04/06/2007 - 00h00

Drugs zijn substanties die men ook psychoactief noemt, wat betekent dat zij invloed hebben op de hersenen en dat zij de psychische activiteit, de gewaarwordingen en het gedrag kunnen wijzigen. Meer nog dan de onmiddellijke gevolgen, kan druggebruik r...

Serious games ten dienste van uw gezondheid Geüpdatet op 10/06/2015 - 15h07

Serious games zijn computerspelletjes met een pedagogisch doel en dus niet puur voor het vermaak. De games zorgen nu ook voor een revolutie binnen de geneeskunde en worden gebruikt voor de opleiding van artsen, voor therapeutische hulp aan patiënten...

Meer artikels