Heroïne leidt tot ernstige lichamelijke en psychische afhankelijkheid. Om ermee te stoppen, is hulp vragen vaak noodzakelijk.
Een aangepaste aanpak is zeker een plus om er definitief van af te raken en om hervallen te voorkomen.

Afkicken van heroïne: extra lastig
Koud zweet, spierpijn, braken, buikkrampen, diarree, angst, prikkelbaarheid, enz. Van heroïne afkicken is soms een echte lijdensweg.
De lichamelijke en psychische afhankelijkheidsverschijnselen van deze drug zijn heel groot en treden ook snel op. Het is dan ook vaak heel lastig om er alleen komaf mee te maken.
Een behandeling met aangepaste begeleiding is dan ook een pluspunt om het proces te vergemakkelijken, om mislukkingen te voorkomen en om op lange termijn clean te blijven.
Substitutietherapieën
Mensen die verslaafd zijn aan heroïne en willen afkicken, krijgen vaak een substitutietherapie op basis van methadon of buprenorfine aangeboden. Deze producten worden één keer per dag toegediend en hebben ongeveer dezelfde werking als heroïne, maar wekken geen euforisch gevoel op. Ze werken 24 uur. De patiënt kan dus normaal in de maatschappij functioneren en bijvoorbeeld werken ondanks zijn heroïneverslaving.
Het doel?
Het gebruik van de patiënt stabiliseren en de dosissen daarna geleidelijk aan afbouwen tot nul. Daarbij probeert men zo veel mogelijk het optreden van ontwenningsverschijnselen te vermijden. Het tempo waarin de dosissen worden afgebouwd wordt geval per geval bekeken. Er kunnen bijvoorbeeld stabiele dosissen worden voorgeschreven tot de persoon in kwestie de heroïne uit zijn hoofd heeft kunnen zetten of iets heeft kunnen doen aan zijn problemen – juridische of psychische bijvoorbeeld – die anders misschien tot hervallen kunnen leiden.
Met dank aan dr. Christian Figiel, psychiater, hoofd van de dienst verslaving in het Isosl en medisch directeur van het ‘Centre Alfa‘. Dank ook aan dr. Constantin Papageorgiou, psychiater gespecialiseerd in drugsverslaving in het CHU Brugmann in Brussel.