Hepatitis A is een ziekte die tussen personen overdraagbaar is, maar wel via tussenvectoren, zoals voeding en drank. Een glas vruchtensap kan bijvoorbeeld besmet zijn met het virus dat afkomstig is van de uitwerpselen van een zieke persoon. Zonnige bestemmingen vormen in het geval van hepatitis A een indicatie voor vaccinatie.

Hepatitis A: opgelet voor de voeding
Als men naar Frankrijk, Spanje of Italië gaat, is een inenting tegen hepatitis A zeker aangewezen bij personen die niet beschermd zouden zijn. Hepatitis A is een ziekte die verband houdt met een virus dat wordt overgedragen via voeding en drank of via rechtstreeks contact met een besmette persoon die zijn handen bijvoorbeeld niet goed zou gewassen hebben. De microbe bevindt zich namelijk in het spijsverteringskanaal. De incubatietijd bedraagt 2 tot 6 weken na het contact met het virus. De persoon ontwikkelt geelzucht, krijgt een gelige teint, is misselijk en heeft wat koorts. Hij voelt zich enkele dagen of zelfs weken niet goed. Gelukkig ontwikkelen niet alle personen die in contact komen met het virus de ziekte en sommigen maken antilichamen aan.
Hepatitis A: voor reizende senioren
Met de leeftijd verhoogt ook het risico om ziek te worden. Kinderen die jonger zijn dan 5 jaar lopen bijvoorbeeld zelden hepatitis A op. Vanaf de leeftijd van 10 jaar stijgt de frequentie van deze ziekte bij kinderen echter geleidelijk tot ze op gelijke hoogte komt met deze bij volwassenen, die er heel vaak mee te maken krijgen. Het klopt wel dat de ziekte na de leeftijd van 50 jaar zeldzamer optreedt omdat mensen beschermd worden door hun voorgeschiedenis, maar het is ook zo dat de ziekte op deze leeftijd gepaard gaat met een weliswaar laag maar reëel risico van mortaliteit, vooral voor reizende senioren. Bij een controleonderzoek van het bloed voor bijvoorbeeld cholesterol is het daarom belangrijk dat de arts de immunologietoestand voorhepatitis A ook nagaat.