PUBLICITÉ

Hepatitis A, de minst gevaarlijke vorm van hepatitis

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 28/01/2003 - 00h00
-A +A

Jaarlijks worden 2.000 tot 5.000 personen in België besmet met hepatitis A. Het virus wordt overgedragen door water en voedsel. De ziekte komt veel frequenter voor in de tropische landen en landen met een minder goede hygiëne.

PUB

In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt de infectie niet opgemerkt (geen symptomen) en geneest ze zonder restletsels.

Welke zijn de oorzaken ?

Het hepatitis A-virus (HAV) behoort tot de familie van de picornavirussen of RNA-enterovirussen. De leverletsels zijn te wijten aan de rechtstreekse toxiciteit van het virus, maar ook aan de immuunreacties van het organisme die de besmette cellen vernietigen om het virus te elimineren.Het virus wordt vooral overgedragen door voedsel en vooral dan door verontreinigd water en zeevruchten. Overdracht via de bloedsomloop of via seksueel contact is ook mogelijk.

Praktische tips

  • Zorg voor een goede hygiëne: was vooral vaak uw handen, vóór de maaltijden, vóór het werken met eten en als u naar het toilet bent geweest.
  • Controleer de versheid van zeevruchten vooraleer ze op te eten.
  • Sla en rauwkost goed wassen.
  • De koudeketen voor ingevroren producten respecteren.
  • Drink in tropische landen water uit flessen, dat u aan tafel ontkurkt. Er geen ijsblokjes aan toevoegen.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 28/01/2003 - 00h00 C. Eugène. Les hépatites virales. Masson 2001. S. Pol. Les hépatites virales (nouvelle édition). Doin.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis B, een potentieel ernstige ziekte Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Hepatitis B komt frequent voor: wereldwijd zijn 2 miljard mensen besmet, van wie er meer dan 350 miljoen aan chronische hepatitis lijden. In België wordt het aantal nieuwe gevallen geraamd op ongeveer 6.000 per jaar.

Hepatitis B : vergeet het vaccin niet ! Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Heel wat reizigers stellen zich bij een verblijf in het buitenland ongewild bloot aan het risico op hepatitis B , bijvoorbeeld na een ongeval of een ziekte die een medische behandeling vereist. En toch is er een doeltreffend vaccin dat bescherming bi...

Hepatitis C: de stille epidemie Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Meer dan de helft van de Belgen weet niet wat hepatitis C is, en de grote meerderheid onderschat de frequentie van deze ziekte. Erger nog: heel wat mensen weten niet hoe ze wordt overgedragen en zijn zich evenmin bewust van risicogedrag.

Meer artikels