PUBLICITÉ

Hepatitis C: de stille epidemie

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00
-A +A

Meer dan de helft van de Belgen weet niet wat hepatitis C is, en de grote meerderheid onderschat de frequentie van deze ziekte. Erger nog: heel wat mensen weten niet hoe ze wordt overgedragen en zijn zich evenmin bewust van risicogedrag.

PUB

Hepatitis C: een stille besmetting

In België zijn tussen 10 000 en 75 000 personen drager van het hepatitis C-virus (HCV), een ziekte die, als ze niet behandeld wordt, kan ontaarden in cirrose en leverkanker. Slechts de helft van de Belgische bevolking werd al getest op hepatitis C. Hoewel er geneesmiddelen tegen bestaan die zelfs worden terugbetaald, beschouwt 72 % van de Belgen hepatitis C als een zeer ernstige of matig ernstige ziekte. Zes op de tien Belgen daarentegen weten niet hoe het HCV wordt overgedragen.

Een virale ziekte

Hepatitis is een acute leverontsteking die veroorzaakt wordt door een virus. De drie meest voorkomende virussen zijn het A-, het B- en het C-virus, maar ook het D (delta)-, het E- en het G-virus zijn geïdentificeerd. Het hepatitis C-virus bevat RNA (ribonucleïnezuur), is zeer variabel en verandert zeer vaak van vorm (er bestaan 6 genotypes van het hepatitis C-virus, genummerd van 1 tot 6, en ongeveer 80 subtypes (a, b, …)). Hepatitis C is een frequente aandoening. Wereldwijd zouden er ongeveer 170 miljoen chronische dragers zijn van het virus, ongeveer 3% van de bevolking. Het virus komt dan ook vaker voor dan hiv (aids). De WGO raamt het jaarlijkse aantal nieuwe gevallen op 3 tot 4 miljoen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00

Vereniging voor hepatitis C patiënten, www.hepatitisc.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ