PUBLICITÉ

Hepatitis C kan worden overgedragen door een tandenborstel

Gepubliceerd op 01/07/2002 - 00h00
-A +A

Opgelet, hepatitis C kan worden overgedragen door een tandenborstel. Ieder zijn eigen tandenborstel!

PUB

Hepatitis C is een ongeneeslijke ziekte: de hepatitis wordt chronisch, wat eerst kan leiden tot levercirrose en daarna tot leverkanker. Daarom is het zo belangrijk patiënten die niet weten dat ze positief zijn, op te sporen.Bovendien kunnen ze de ziekte zonder het te weten overdragen.

Detail van levernecrose

Duitse onderzoekers roepen ons op tot waakzaamheid en raden het gemeenschappelijk gebruik van tandenborstels af. Bij besmette personen bevat het mondspoelwater vóór en na het poetsen van de tanden in resp. 30 en 38% van de gevallen sporen van het hepatitis C-virus. Deze percentages dalen niet, ook als de tandenborstels na gebruik zorgvuldig met een zoutoplossing worden gewassen.

Natuurlijke tandenborstel die in Nieuw-Caledonië wordt gebruikt.

In afwachting dat deze gegevens worden bevestigd, dus geen gemeenschappelijke tandenborstel gebruiken! Ter herinnering, het hepatitis C-virus wordt vooral overgedragen via bloed of seksueel contact, maar in bijna 40% van de gevallen is de wijze van overdracht niet bekend.

Dus niet de tandenborstel van iemand anders gebruiken, maar ook niet zijn scheerapparaat, nagelknipper, kortom elk voorwerp dat microverwondingen kan veroorzaken en het virus kan overdragen.
Gepubliceerd op 01/07/2002 - 00h00 Schorr, Reuters Health, 24 mai 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis C: de stille epidemie Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Meer dan de helft van de Belgen weet niet wat hepatitis C is, en de grote meerderheid onderschat de frequentie van deze ziekte. Erger nog: heel wat mensen weten niet hoe ze wordt overgedragen en zijn zich evenmin bewust van risicogedrag.

Meer artikels