PUBLICITÉ

Hepatitis B: zich in alle veiligheid laten vaccineren

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/07/2006 - 00h00
-A +A

Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele betrekkingen, speeksel en bloed. Vaccinatie wordt aangeraden en is zelfs aangewezen wegens het langetermijnrisico van cirrose of leverkanker na een besmetting met hepatitis B. Een vaccin dat onterecht al vaak in verband werd gebracht met ziekten als multiple sclerose.

PUB

Overdracht van hepatitis B

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Maar ook al bent u geen "vlinder", denk eraan dat ze ook kan worden overgedragen door bloedcontact bij een ongeval, bloeding, transfusie of trauma dat moet verzorgd worden, iets wat niet overal ter wereld in goede hygiënische omstandigheden kan.
De incubatietijd kan veel langer zijn die van hepatitis A, met name 6 weken tot 5-6 maanden. Het probleem met hepatitis B is dat een deel van de bevolking - een kleine 10 % - permanent drager blijft van het virus als ze de ziekte hebben gehad en dat een deel van hen na 10, 15 of 20 jaar levercirrose (die dus niet alleen wordt veroorzaakt door alcohol, maar ook het gevolg kan zijn van virussen zoals hepatitis B) of leverkanker krijgt. Het zijn die risico's die de belangrijkste reden vormen voor vaccinatie. Het is ook om die complicaties te voorkomen dat kinderen worden ingeënt.

De vaccinatie gebeurt via 3 inspuitingen (0, 1 en 6 maanden) en wordt heel vaak gekoppeld aan het vaccin tegen hepatitis A. Als u een vaccinatie gemist hebt, kunt u de draad oppikken waar u hem verloren bent. Als u bijvoorbeeld op tijdstip 0 een injectie hebt gekregen, maar het u twee jaar later te binnen schiet dat u de twee andere injecties vergeten bent, moet u niet opnieuw beginnen.

Als u van sportieve vakanties houdt, moet u zich bewust zijn van de risico's van verwondingen en een vaccinatie tegen hepatitis B laten uitvoeren. Als u echter graag vlindert tijdens de vakanties, moet u eraan denken dat een vaccin tegen hepatitis B u niet beschermt tegen andere SOA's zoals aids. Een condoom moet dus zeker mee in de bagage!

Vaccinatie tegen hepatitis B: een positieve balans

Hoewel het vaccin tegen hepatitis B -onterecht - werd geassocieerd met gezondheidsproblemen zoals multiple sclerose, is geen enkele studie erin geslaagd dit te bewijzen. Het is een vaccin dat een vaste plaats verworven heeft in de preventie van seksueel overdraagbare ziekten. Laten we niet vergeten dat hepatitis B op lange termijn kan leiden tot leverkanker en -cirrose.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/07/2006 - 00h00 Met dank aan dr. Yves Van Laethem, hoofd van de dienst infectieziekten en hoofd van de Travel Clinic van het UMC Sint-Pieter.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccincontrole: mijn bescherming ginder en... hier (1) Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Een vaccin controle heeft een dubbele functie: ze beschermt ons tegen ziekten die we kunnen oplopen in het buitenland en wijst uit of we geen herhalings vaccins moeten krijgen tegen minder exotische aandoeningen. U raadpleegt daarvoor het best uw art...

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Meer artikels