PUBLICITÉ

Hepatitis B-virus mogelijk overgedragen door zweet

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/03/2007 - 00h00
-A +A

Het hepatitis B-virus wordt overgedragen door seksuele betrekkingen en via voorwerpen met besmet bloed. Maar het lijkt erop dat er nog een andere manier van overdracht bestaat: het hepatitis B-virus zou kunnen worden overgedragen via zweet. Mensen die aan contactsporten doen krijgen de raad om zich te laten onderzoeken en te laten vaccineren.

PUB

Veel mensen zijn besmet met het virus zonder dat ze het weten en kunnen het virus dus zonder dat ze het weten overdragen. Om dergelijke besmettingen te vermijden en zich te kunnen laten behandelen moeten mensen die mogelijk drager zijn van het virus zich laten onderzoeken. Het belangrijkste symptoom van hepatitis B is een langdurige en onverklaarbare vermoeidheid. Nog even ter
herinnering: het virus wordt overgedragen:

  • door seksuele betrekkingen,
  • via voorwerpen die geïnfecteerd zijn met besmet bloed (gedeeld gebruik van drugsmateriaal via aders of neus, medisch materiaal, slecht ontsmette tatoeages of piercings, gedeeld gebruik van toiletartikelen: tandenborstel, scheerapparaat...),
  • aan pasgeboren baby's door moeders die besmet zijn met hepatitis B.

Ook zweet zou het virus kunnen verspreiden

Bij contactsporten zoals rugby, worstelen of judo is het risico op overdracht van het virus door het bloed - van één wonde naar een andere - genoegzaam bekend en natuurlijk toe te schrijven aan het veelvuldige lichamelijke contact eigen aan deze sporten .
Maar er zijn ook gevallen bekend van besmetting zonder dat er sprake was van wonden en huidletsels, bijvoorbeeld binnen een rugbyploeg. Deze gevallen werden toegeschreven aan het uitwisselen van toiletgerief.

Een bijkomende manier van overdracht van het hepatitis B-virus

De resultaten van dit onderzoek geven hiervoor een andere verklaring: ook zweet kan het virus verspreiden.
Het werd uitgevoerd bij 77 worstelaars tijdens de preselecties van de Olympische Spelen. Het hepatitis B-virus werd bij 13% van de sporters aangetroffen zonder aanwijsbare oorzaak. Daarnaast werden ook deeltjes van het hepatitis B-virus teruggevonden in het zweet van 11% van de onderzochte personen.
De auteurs besluiten hieruit dat de onverklaarbare gevallen van infectie vaker voorkomen dan wordt aangenomen. En ook dat het virus zich kan verspreiden via het zweet.

Beoefenaars van contactsporten krijgen dan ook de raad om zich op het virus te laten onderzoeken. En het is ook wenselijk dat ze zich allemaal laten vaccineren tegen hepatitis B.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/03/2007 - 00h00 Bereket-Yücel S. en coll., Br. J. Sports Med., 1 maart 2007, eerste publicatie op het internet.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis C wordt ook seksueel overgedragen Geüpdatet op 20/09/2005 - 00h00

Hepatitis C kan seksueel overgedragen worden in geval van risicogedrag. Een reden te meer om het gebruik van condooms te promoten, want als hepatitis C chronisch wordt, kan ze cirrose en leverkanker veroorzaken.

Hepatitis B: zich in alle veiligheid laten vaccineren Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele betrekkingen, speeksel en bloed. Vaccinatie wordt aangeraden en is zelfs aangewezen wegens het langetermijnrisico van cirrose of leverkanker na een besmetting met hepatitis B . Een vaccin dat onterecht al v...

Meer artikels