PUBLICITÉ

Hepatitis B: erger dan AIDS

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/01/2012 - 15h35
-A +A

Net als AIDS is Hepatitis B een seksueel overdraagbare ziekte. Maar het virus dat voor deze ziekte verantwoordelijk is, is 100 keer besmettelijker dan HIV. Een persoon die besmet is met chronische Hepatitis B en niet wordt behandeld, kan cirrose en leverkanker krijgen.

PUB

Hepatitis B is de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziekte

Deze ziekte is bij het grote publiek niet zo goed gekend, maar is toch de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziekte. Niet gediagnosticeerd en niet behandeld is Hepatitis B de tweede doodsoorzaak door kanker ter wereld, net na roken, de belangrijkste oorzaak van leverkanker.
Naar schatting 2 miljard mensen ter wereld worden blootgesteld aan het Hepatitis B-virus en 350 miljoen mensen zijn drager van het virus. Ongeveer 30% van de chronisch zieken ontwikkelen een cirrose en 5% ontwikkelen leverkanker...
Maar opgelet, doordat deze ziekte niet goed gekend is en onvoldoende wordt gediagnosticeerd, weten heel wat mensen niet dat ze door het virus besmet zijn. En doordat dit virus bijzonder besmettelijk is (100 keer besmettelijker dan het AIDS-virus), is het mogelijk dat zij onbewust het Hepatitis B-virus doorgeven aan hun omgeving: ouders, kinderen, partners!

Hoe kan Hepatitis B worden opgespoord en voorkomen

Hepatitis B kan via een eenvoudige bloedafname worden opgespoord: de virale lading, m.a.w. de aanwezigheid en de hoeveelheid van het virus in het bloed wordt dan onderzocht.

De preventie is mogelijk dankzij het gebruik van een condoom en vaccinatie. Vaccinatie is niet verplicht, maar wel aangeraden voor risicopersonen en bij kinderen opdat ze in het begin van hun seksueel actieve leven beschermd zouden zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 01/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/01/2012 - 15h35

Persdossier, Bristol-Myers Squibb, 29 juni 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis C: de stille epidemie Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Meer dan de helft van de Belgen weet niet wat hepatitis C is, en de grote meerderheid onderschat de frequentie van deze ziekte. Erger nog: heel wat mensen weten niet hoe ze wordt overgedragen en zijn zich evenmin bewust van risicogedrag.

Aids en hepatitis C: een gevaarlijke link Geüpdatet op 10/12/2002 - 00h00

Volgens een studie van het Agence Nationale de Recherche sur le Sida (ANRS) lopen mensen die drager zijn zowel van het aidsvirus als van het hepatitis C-virus een groot gevaar: de HIV-infectie verergert de hepatitis C in hoge mate.

Meer artikels