PUBLICITÉ

Hepatitis B, een potentieel ernstige ziekte

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/12/2002 - 00h00
-A +A

Hepatitis B komt frequent voor: wereldwijd zijn 2 miljard mensen besmet, van wie er meer dan 350 miljoen aan chronische hepatitis lijden. In België wordt het aantal nieuwe gevallen geraamd op ongeveer 6.000 per jaar.

PUB

Hepatitis B geneest meestal spontaan en wordt dan ook meestal niet opgemerkt, maar kan toch ernstige verwikkelingen teweegbrengen: fulminante hepatitis, chronische hepatitis met kans op evolutie naar cirrose en leverkanker. De huidige behandeling is maar gedeeltelijk efficiënt; preventie blijft dan ook aangewezen, met name bij risicopersonen.

De oorzaak

Het hepatitis-B-virus (HBV), dat wordt overgedragen door bloed, genitale secreties (sperma, vaginale secreties) en speeksel. De overdracht kan gebeuren van moeder op kind (bij de bevalling), tijdens geslachtsbetrekkingen en via bloed. Gezondheidswerkers, hemofiliepatiënten, drugsverslaafden en liefhebbers van tatoeage en piercing lopen het hoogste risico. Intraveneuze injectie van drugs is één van de belangrijkste wijzen van overdracht van het HBV.

Praktische tips

Gebruik steeds een condoom bij geslachtsgemeenschap.Gebruik eigen toiletgerief (tandenborstel, kam, nagelknipper, scheermesje, enz.) als u aan hepatitis B lijdt.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/12/2002 - 00h00 Claude Eugène. Les hépatites virales. Masson, 2001. Chronische hepatitis B. New England Journal of Medicine, 2002; 346, 22: 1683-1692. Persmededeling van het Agence Française de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé (AFSSAPS). Vaccination contre l'hépatite B. 14 november 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het abc van hepatitis Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Hepatitis B : vergeet het vaccin niet ! Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Heel wat reizigers stellen zich bij een verblijf in het buitenland ongewild bloot aan het risico op hepatitis B , bijvoorbeeld na een ongeval of een ziekte die een medische behandeling vereist. En toch is er een doeltreffend vaccin dat bescherming bi...

Hepatitis B: zich in alle veiligheid laten vaccineren Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele betrekkingen, speeksel en bloed. Vaccinatie wordt aangeraden en is zelfs aangewezen wegens het langetermijnrisico van cirrose of leverkanker na een besmetting met hepatitis B . Een vaccin dat onterecht al v...

Meer artikels