PUBLICITÉ

Hepatitis B, C en aids: snij- en prikongevallen in het ziekenhuis

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2014 - 17h07
-A +A

Mensen die in de gezondheidszorg werken en beroepshalve gebruik maken van voorwerpen die snij- en prikongevallen kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld naalden.

Zij lopen een verhoogd risico op ernstige infecties die zelfs dodelijk kunnen zijn en die doorgegeven worden via het bloed.

PUB

De risicogroepen: artsen en verpleegkundigen

In ziekenhuizen zijn snij- en prikongevallen de meest voorkomende werkongevallen.

De meeste doen zich voor in de kamer van de patiënt en in de operatiezaal. De belangrijkste bron van besmetting zijn naalden gevuld met bloed. Medisch personeel en verpleegkundigen worden het meest blootgesteld aan risico's, maar in één geval op de drie is het slachtoffer niet diegene die het snij- of prikobject aanvankelijk gebruikte.

Ondanks de toename van het aantal veiligheidsmaatregelen en -protocollen neemt het aantal snij- en prikongevallen almaar toe. Ze treden vooral op in diensten waar zorg verstrekt wordt en waar artsen en verpleegkundigen injecties toedienen, een wonde hechten, een insnijding maken en ook wanneer ze instrumenten opruimen.

Maar het medisch en verpleegkundig personeel zijn niet de enige risicopersonen. Ook verzorgend personeel, laboranten en technische medewerkers behoren tot de risicogroep.

Hepatitis B, hepatitis C en HIV

De belangrijkste besmettelijke infecties zijn hepatitis B, hepatitis C en het hiv (het virus dat aids veroorzaakt). In geval van een snij- of prikongeval bedraagt het besmettingsrisico via een naald:

  • één op de drie voor hepatitis B
  • één op de dertig voor hepatitis C
  • één op de 300 voor het hiv

Elk jaar bedraagt het risico op besmetting via bloed dertig ongevallen per honderd bezette bedden. Dat gemiddelde weerspiegelt niet altijd de realiteit omdat meer dan 60% van de snij- en prikongevallen niet aangeven wordt.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 03/01/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/12/2014 - 17h07

Perscommuniqué : 'Risico's van snij- en prikongevallen in ziekenhuizen: te vaak onderschat/UZ Gent ontwikkelde programma om veiligheid op werkvloer te optimaliseren', december 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe moeten we ons beschermen tegen aids en hiv? Geüpdatet op 12/01/2015 - 11h46

Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren! Hieronder vindt u...

Bloed geven, leven geven Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het Belgische Rode Kruis heeft een nieuwe campagne gelanceerd om bloedgevers te rekruteren. Wie kan bloed geven? Hoe begint u eraan?

Het abc van hepatitis Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Meer artikels