PUBLICITÉ

Hepatitis A, B, C, D, E: het abc van de leverkwalen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/09/2013 - 10h06
-A +A

Hepatitis? Iedereen heeft er al wel eens over gehoord.

We weten doorgaans wel dat het een leverziekte is, maar kent u ook de typische kenmerken ervan, en weet u hoe de symptomen te bestrijden zijn?

We frissen uw geheugen even op.

PUB

Hepatitis A, B, C: symptomen die op elkaar lijken

Alle types van hepatitis zijn ontstekingen van de lever.
Meestal zijn ze toe te schrijven aan een virale infectie. Al naargelang welk virus aan de basis ligt, spreekt men van hepatitis A, B, C, D of E (er bestaan er nog andere, maar deze vijf zijn de meest voorkomende).

Alle leverontstekingen veroorzaken dezelfde symptomen

  • Een soort geelzucht waarbij de huid en het wit van de ogen geel worden.
  • Donkere urine.

  • Felle vermoeidheid.

  • Spijsverteringssymptomen: misselijkheid en braken.

  • Buikpijn.

Maar er is een verschil tussen de diverse vormen van hepatitis in de manier waarop ze worden overgedragen en behandeld.

Hepatitis A : overdracht via de voeding

Overdracht van hepatitis A
Het hepatitis A-virus wordt vooral oraal via de voeding  overgedragen. Om het te krijgen, moet u drinkwater of levensmiddelen nuttigen die besmet zijn met de ontlasting van een zieke. Daarom komt de ziekte vaker voor in minder ontwikkelde landen, waar schoon drinkwater en hygiëne soms ontbreken.

Gevolgen van hepatitis A
Hepatitis A heeft zelden een dodelijke afloop en verdwijnt na de infectie uit het lichaam. De symptomen kunnen wel heel hevig zijn.

Preventie van hepatitis A
Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A. Aangezien de ziekte niet vaak voorkomt in onze contreien, wordt het vaccin vooral aanbevolen aan reizigers. Die lopen meer kans om eraan bloot te staan.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2013 - 09h25 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/09/2013 - 10h06

OMS Fact sheets

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het abc van hepatitis Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Hepatitis B: zich in alle veiligheid laten vaccineren Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele betrekkingen, speeksel en bloed. Vaccinatie wordt aangeraden en is zelfs aangewezen wegens het langetermijnrisico van cirrose of leverkanker na een besmetting met hepatitis B . Een vaccin dat onterecht al v...

Hepatitis B : vergeet het vaccin niet ! Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Heel wat reizigers stellen zich bij een verblijf in het buitenland ongewild bloot aan het risico op hepatitis B , bijvoorbeeld na een ongeval of een ziekte die een medische behandeling vereist. En toch is er een doeltreffend vaccin dat bescherming bi...

Meer artikels