PUBLICITÉ

Hemorroïden: er bestaan oplossingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/05/2017 - 17h17
-A +A

Hemorroïden of aambeien zijn plaatselijke verwijdingen van de aders aan de anus. Ze kunnen de oorzaak zijn van pijn op een vervelende plaats en soms ook van bloedingen. Alvorens chirurgische oplossingen te overwegen, kunnen sommige maatregelen, waaronder de behandeling van constipatie, ertoe bijdragen om de last zoveel mogelijk te beperken.

PUB

Hemorroïden: hinderlijke pijn en bloedingen

De pijn die het gevolg is van hemorroïden is te wijten aan een vermeerdering van de bloedtoevoer in de aders van het rectum en de anus. Dit verschijnsel komt voor tijdens de zwangerschap, maar ook wanneer men last heeft van constipatie of wanneer men te veel moet persen tijdens de ontlasting. Hemorroïden kunnen ook het gevolg zijn van het dragen van zware lasten of van sportbeoefening waarbij zware inspanningen dienen geleverd te worden. Andere risicofactoren zijn overgewicht, lange tijd staan, sommige voedingsmiddelen en sommige dranken (kruiden, alcohol, koffie), enz.
 

Preventie van hemorroïden: begin met constipatie te vermijden!

Wil men hemorroïden vermijden, dan moet men zoveel mogelijk de risicofactoren ontlopen. Vermijd irriterende voedingsmiddelen zoals kruiden, mosterd, koffie, alcohol..., draag geen zware lasten, enz. Maar denk er vooral aan dat preventie en behandeling van hemorroïden op de eerste plaats bestaan uit het vermijden van constipatie. Wij geven u nu vier belangrijke raadgevingen die zeer nuttig kunnen zijn voor mensen die last hebben van die bijzondere spataders:

  • verhoog uw consumptie van voedingvezels (vers fruit, gekookte groenten, volle granen...),
  • zorg voor regelmatige fysieke activiteit,
  • drink veel water,
  • neem indien nodig een zacht laxeermiddel.

De chirurgische oplossingen

Als het oplossen van het constipatieprobleem niet leidt tot een bevredigende oplossing, dan moet men zijn heil proberen te vinden in pijnstillers en venotonische middelen. In laatste instantie zal men zijn toevlucht moeten nemen tot een chirurgische ingreep. Tegenwoordig bestaan er twee soorten ingrepen:

  • de hemorroïdectomie, waarbij de aambeien operatief worden verwijderd. De gevolgen van deze ingreep, die alleen bij uitwendige hemorroïden wordt toegepast, zijn zeer pijnlijk.
  • De ingreep volgens Longo, waarbij de inwendige hemorroïden terug op hun plaats worden gebracht en met eenvoudige nietjes worden gehecht. De gevolgen van deze ingreep zijn zeer beperkt.

 

 

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/03/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/05/2017 - 17h17
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Aambeien: blijf er niet mee zitten! Gepubliceerd op 10/02/2017 - 14h01

Aambeien zijn eigenlijk spataders (abnormale en blijvende verwijdingen van de aders), maar dan specifiek in de streek rond de anus. Veel mensen hebben er last van. Ze kunnen zeer hinderlijk en pijnlijk zijn en gaan vaak gepaard met bloedingen. Aambei...

7 strategieën tegen aambeien Gepubliceerd op 10/02/2017 - 15h13

Bloed in de ontlasting en een vervelend jeukgevoel wijzen op de aanwezigheid van hemorroïden (aambeien). Ze zijn te wijten aan een verwijding van de aders van het rectum en de anus. Die verwijding bevindt zich onderhuids aan de binnen- of buitenkant...

Meer artikels