PUBLICITÉ

Hemochromatose: wat zijn de tekenen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/06/2016 - 11h47
-A +A

Hebt u al gehoord van hemochromatose?

Het is de meest voorkomende erfelijke ziekte bij het blanke ras. Tegenwoordig bestaan er erfelijkheidstests om ze op te sporen.

Maar wat zijn de tekenen die op een mogelijke hemochromatose kunnen wijzen?

PUB

Hemochromatose: niet alleen een leveraandoening

Het voornaamste gevolg van hemochromatose is dat er te veel ijzer in het lichaam aanwezig is. De lever is een van de organen die ijzer binden. Die krijgt er dan ook meestal als eerste onder te lijden. Maar niet alleen de lever wordt geraakt.

De signalen die aan hemochromatose kunnen doen denken, zijn relatief vaag en vallen ook niet altijd op. Het gaat vooral om:

  • Asthenie (verlies van energie), vermoeidheid, depressie
  • Gewichtsverlies
  • Pijnlijke gewrichten  (polsgewrichten), buikpijn, enz.
  • Verminderde libido, impotentie
  • Hartritmestoornissen

De ziekte kan ook aan het licht komen door abnormale resultaten bij een bloedafname: verhoogde ijzerwaarden, een verhoging van transaminasen (die wijzen op een leverprobleem), hyperglycemie (verhoogde bloedsuikerspiegel), diabetes, enz.

Als hemochromatose niet verzorgd en behandeld wordt, kan de aandoening zware gevolgen hebben zoals diabetes, hartritmestoornissen en vooral levercirrose, soms zelfs leverkanker. In verder gevorderde stadia is ook een verandering van de huidskleur te zien. Die wordt dan grijs- tot bruinachtig. Het fenomeen wordt 'bronsdiabetes' genoemd.

Tegenwoordig wordt hemochromatose gelukkig heel vaak vastgesteld nog voor er een klinisch teken optreedt.

Hemochromatose: de screening gebeurt vandaag met een erfelijkheidstest

Hemochromatose is dus erfelijk. Om te weten of iemand ze heeft, kan de arts dus het genoom laten onderzoeken op een afwijking: de C282Y-mutatie. Die mutatie is geen absolute garantie dat iemand de ziekte ook krijgt, maar als die niet aanwezig is, kan de hypothese van hemochromatose alvast worden uitgesloten.

Op dit moment gebeurt er bij de bevolking nog geen algemene en systematische erfelijkheidscreening  op hemochromatose. De arts zal het onderzoek voorschrijven als er bepaalde tekenen zijn of als er hemochromatose is vastgesteld bij iemand uit de naaste familie (broer, zus, vader).

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 22/09/2014 - 09h55 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/06/2016 - 11h47

Société Française d'Endocrinologie

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
flodur

maar als die niet aanwezig is (C282Y), kan de hypothese van hemochromatose alvast worden uitgesloten.
Dit is niet waar! U geeft foutieve informatie hier.

PUBLICITÉ
Lees ook
Hemochromatose: als je te veel ijzer in je lichaam hebt Gepubliceerd op 26/02/2013 - 11h58

Hemochromatose is in de meeste gevallen een overgeërfde ziekte en wordt gekenmerkt door een teveel aan ijzer. Eén op de 300 Belgen heeft er last van en elk jaar overlijden mensen aan de aandoening. Om ervoor te zorgen dat hemochromatose niet langer f...

Hormoon dat ijzer regelt bij toeval ontdekt Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Bij hun onderzoek naar een gen dat een rol speelt in het glucosemetabolisme hebben Franse onderzoekers per toeval een hormoon ontdekt waar reeds meer dan 40 jaar naar wordt gezocht: het hormoon dat de opname van ijzer in het lichaam regelt.

Meer artikels