PUBLICITÉ

Hemochromatose: als je te veel ijzer in je lichaam hebt

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/02/2013 - 11h58
-A +A

Hemochromatose is in de meeste gevallen een overgeërfde ziekte en wordt gekenmerkt door een teveel aan ijzer.

Eén op de 300 Belgen heeft er last van en elk jaar overlijden mensen aan de aandoening. Om ervoor te zorgen dat hemochromatose niet langer fataal is, zou ze op ruimere schaal moeten worden opgespoord, want er bestaat een heel eenvoudige behandeling voor: aderlatingen.

PUB

Hemochromatose, een erfelijke ziekte

Hemochromatose is een te weinig bekende ziekte die vaak ook niet wordt vastgesteld.

Dat laatste is heel jammer, want als ze niet behandeld wordt, kan hemochromatose heel wat ernstige complicaties veroorzaken: cirrose, leverinsufficiëntie, leverkanker, diabetes, hartstoornissen, enz.

Het teveel aan ijzer is te wijten aan een genetische afwijking waardoor het leverhormoon hepcidine ontbreekt. Het ijzer wordt op de normale manier in het darmstelsel opgenomen, maar het overtollige ijzer wordt niet uitgescheiden omdat er geen systeem aanwezig is dat dit regelt. Het gevolg is dat het zich systematisch opstapelt in de lever, om zich dan vandaar te verspreiden naar alle organen en er heel wat schade aan te richten. Zo breekt het de celwanden van de pancreas af, van de lever, van het hart...

 

De behandeling van hemochromatose is heel simpel

De behandeling gebeurt door aderlatingen. Door bloed af te tappen kunnen de organen het overtollige ijzer kwijtraken. Als de ziekte vroeg wordt vastgesteld (tussen 25 en 35 jaar), kan de patiënt dankzij regelmatige behandeling een normaal leven leiden.

Parallel daarmee moeten deze mensen ook voor de lever agressieve stoffen mijden(geen alcohol drinken) en de inname van ijzer beperken door een evenwichtig ijzerarm dieet te volgen (rood vlees en orgaanvlees beperken, granen verrijkt met ijzer mijden…).

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/02/2013 - 11h58
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
tandyviv

Ikzelf zit met ijzerstapeling maar heb er pas last avn gekregen sinds ik 12 jaar geleden plots in mijn menopauze belandde en geen zware menstruatie meer had.
Eén jaar later begon ik overal pijnen in gewrichten en spieren te kregen enis dan hemochromatose vastgesteld..
Alle dokters waren ervan overtuigd dat er maar één oplossing was en dat zijn aderlatingen.
aangezien ik weet dat wanneer je hiermee start het je hele leven moet verder blijven doen ben ik via logisch denken naar een alternatief gaan zoeken en heb het ook gevonden.
Ik leef nu alle jaren verder in perfecte gezondheid, uiteraard met een sterk verhoogde hematochriet maar daardoor heb ik dan ook een onuitputtelijk uithoudingsvermogen, maar mijn lever en pancreas blijven vrij van ijzerstapeling en dit door een simpele oplossing:
ik drink nu al jaren voor en na iedere maaltijd 50cc coca cola en heb sindsdien nergens nog last van.
Ik heb zopas juist ter controle een uitgebreid bloedonderzoek laten doen met het sublieme resultaat dat alles perfect is en ik de goede remedie heb gevonden.
ik raad dit aan aan alle mensen die te maken hebben met ijzerstapeling !!!
met vriendelijke groeten.
Vivienne

PUBLICITÉ
Lees ook
Hemochromatose: wat zijn de tekenen? Gepubliceerd op 08/06/2016 - 11h47

Hebt u al gehoord van hemochromatose ? Het is de meest voorkomende erfelijke ziekte bij het blanke ras. Tegenwoordig bestaan er erfelijkheidstests om ze op te sporen. Maar wat zijn de tekenen die op een mogelijke hemochromatose kunnen wijzen?

Hormoon dat ijzer regelt bij toeval ontdekt Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Bij hun onderzoek naar een gen dat een rol speelt in het glucosemetabolisme hebben Franse onderzoekers per toeval een hormoon ontdekt waar reeds meer dan 40 jaar naar wordt gezocht: het hormoon dat de opname van ijzer in het lichaam regelt.

Meer artikels