Hemochromatose is in de meeste gevallen een overgeërfde ziekte en wordt gekenmerkt door een teveel aan ijzer.
Eén op de 300 Belgen heeft er last van en elk jaar overlijden mensen aan de aandoening. Om ervoor te zorgen dat hemochromatose niet langer fataal is, zou ze op ruimere schaal moeten worden opgespoord, want er bestaat een heel eenvoudige behandeling voor: aderlatingen.

Hemochromatose, een erfelijke ziekte
Hemochromatose is een te weinig bekende ziekte die vaak ook niet wordt vastgesteld.
Dat laatste is heel jammer, want als ze niet behandeld wordt, kan hemochromatose heel wat ernstige complicaties veroorzaken: cirrose, leverinsufficiëntie, leverkanker, diabetes, hartstoornissen, enz.
Het teveel aan ijzer is te wijten aan een genetische afwijking waardoor het leverhormoon hepcidine ontbreekt. Het ijzer wordt op de normale manier in het darmstelsel opgenomen, maar het overtollige ijzer wordt niet uitgescheiden omdat er geen systeem aanwezig is dat dit regelt. Het gevolg is dat het zich systematisch opstapelt in de lever, om zich dan vandaar te verspreiden naar alle organen en er heel wat schade aan te richten. Zo breekt het de celwanden van de pancreas af, van de lever, van het hart...
De behandeling van hemochromatose is heel simpel
De behandeling gebeurt door aderlatingen. Door bloed af te tappen kunnen de organen het overtollige ijzer kwijtraken. Als de ziekte vroeg wordt vastgesteld (tussen 25 en 35 jaar), kan de patiënt dankzij regelmatige behandeling een normaal leven leiden.
Parallel daarmee moeten deze mensen ook voor de lever agressieve stoffen mijden(geen alcohol drinken) en de inname van ijzer beperken door een evenwichtig ijzerarm dieet te volgen (rood vlees en orgaanvlees beperken, granen verrijkt met ijzer mijden ).