Depressie is een ziekte die serieus genomen moet worden. Naast antidepressiva kunnen ook een verandering in de manier van denken en in de perceptie van externe gebeurtenissen het risico op periodes van depressie verkleinen. Mindfulness is een vorm van meditatie die ingrijpt op onze gedachtestroom. Het kan in dit domein dus heel nuttig zijn.

Depressie: 7% van de Belgen heeft er op dit ogenblik last van
Depressie is een echte ziekte die een volwaardige behandeling vergt. Anders kan de ziekte heel ernstig en zelfs levensbedreigend worden. Een depressie brengt iemand namelijk in een toestand van intense en aanhoudende neerslachtigheid die leidt tot anhedonie. Die term wordt gebruikt als een patiënt nergens nog plezier in kan vinden (geen zin in seks, geen eetlust en geen plezier in het eten, spelen, sporten, televisie kijken, leren van dingen, zich ontwikkelen enz.).
De patiënt voelt zich leeg en ziet het niet meer zitten. Hij krijgt ook last van tal van andere symptomen zoals concentratieproblemen, geheugenstoornissen, geen energie, apathie, slaapstoornissen en verminderde of gebrek aan eetlust.
Al die klachten zijn enorm belemmerend voor het dagelijkse functioneren. Maar het is ook bekend dat een depressie het risico op zelfmoord vergroot en dus een grotere sterftekans geeft. Volgens de WGO maakt 17% van de mensen in de westerse landen - dat is één op de tien - minstens één keer in zijn leven een periode van depressie door.
Welke remedies bestaan er voor depressies?
In de behandeling van depressies geven antidepressiva goede resultaten. De medicatie probeert het evenwicht te herstellen tussen bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Het nadeel van antidepressiva is dat ze vaak bijwerkingen hebben. Ook psychotherapie is doeltreffend en wordt vaak gecombineerd met antidepressiva. Positief aan psychotherapie, meer bepaald aan de cognitieve gedragstherapie, is dat ze inwerkt op onze manier van denken en/of ons gedrag. De patiënt leert erdoor weer op een positieve manier in het leven te staan.
Een ander probleem met depressies is het reële risico op hervallen. Geschat wordt dat na een depressie de helft van de patiënten binnen het jaar hervalt. Na twee periodes van depressie stijgt het terugvalpercentage al naar 70%, na drie periodes is dat zelfs 90%.
Cognitieve gedragstherapie vermindert net dit risico op hervallen. Ook meditatie, zo blijkt uit onderzoek, zou hier doeltreffend zijn.
Segal Z., Williams JMG., Teasdale J., La thérapie cognitive basée sur la pleine conscience pour la dépression, Éditions de Boeck. Filliozat AM., Guasch G., Aide-toi, ton corps t'aidera, Éditions Albin Michel. Sylvain Michelet, La méditation peut soigner la dépression, http://www.cles.com. Kuyken W. et coll., The Lancet, Published Online: 20 April 2015, http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2962222-4/abstract.