PUBLICITÉ

Helpt een gezond gebit tegen pancreaskanker?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/02/2007 - 00h00
-A +A

Ja. Aandoeningen van tanden en tandvlees kunnen het risico op pancreaskanker doen stijgen. Dat kan merkwaardig lijken, maar eerder werd al een dergelijk verband aangetoond tussen bijvoorbeeld diabetes en hartinfarcten.

PUB

Tandpijn kan de pancreas aantasten

Het verband tussen pancreaskanker en tand- en tandvleesaandoeningen, ook wel eens parodontale aandoeningen genaamd, werd onderzocht bij een bijzonder grote populatie: 51.000 mannen van 40 tot 75 jaar.
Tijdens de zestien jaar durende follow-up werd bij 216 deelnemers pancreaskanker vastgesteld.
Tegelijkertijd werden ook gegevens ingezameld over de tand- en mondgezondheid van de onderzochte personen.
Door de informatie te kruisen van personen die nooit een parodontale aandoening hadden met die van mensen die wel met een dergelijke aandoening kampten, blijkt dat het risico op pancreaskanker met 63% stijgt bij mensen die een aandoening van mond- of tand hadden.

Wat is de verklaring?

De hypothese die wijst op de rol van een ontsteking lijkt zich te bevestigen. Bij elke ontsteking, ook die ter hoogte van het tandvlees, worden substanties geproduceerd die schadelijk kunnen zijn. Als die substanties in de bloedstroom terechtkomen dan kunnen ze organen aantasten die ver van de mond verwijderd zijn.
Zo moet men zich bewust zijn van het gevaar van parodontitis en vroeggeboorten en een gebrek aan evenwicht bij diabetespatiënten en een acuut cardiovasculair accident (hartinfarct en cerebrovasculair accident).

In het geval van pancreaskanker kunnen de moleculen van de ontsteking in de mond of aan de tanden in de pancreas belanden en zo de ontwikkeling van een tumor in de hand werken.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/02/2007 - 00h00 Michaud D.S. et coll., J. Natl. cancer Inst., 99 (2): 171-5, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Betere overleving na kanker Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

De levensverwachting op lange termijn na een diagnose van kanker is veel beter dan de cijfers die klassiek in de tekstboeken worden teruggevonden. Die cijfers weerspiegelen immers niet meer de werkelijkheid. Er werd namelijk zeer veel vooruitgang geb...

Meer artikels