PUBLICITÉ

Helpen groenten tegen een dipje?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2017 - 10h45
-A +A

Volgens een Australische studie hebben vrouwen die veel groenten eten minder last van psychische problemen (stress en angsten van die aard dat de gewone dagelijkse activiteiten eronder lijden) dan andere.

PUB

Eet groenten!

De studie deed onderzoek bij meer dan 60.000 mensen, iets wat niet zo vaak gebeurt. En de resultaten zijn ook nog vrij verrassend: er zijn aanwijzingen dat veel groenten eten een buffer kan vormen tegen psychische problemen. De deelnemers aan de studie die drie tot vier porties groenten per dag aten, liepen namelijk 12% minder kans op dit soort problemen dan degenen die weinig of helemaal geen groenten aten.

Het effect is vooral bij vrouwen duidelijk waarneembaar. In dezelfde omstandigheden zou het risico zelfs met 18% dalen. Het effect van de groenten is wat men proportioneel noemt: vrouwen die nog meer groenten eten (vijf tot zeven porties per dag) zijn nóg beter beschermd (risico daalt met 23%).

Ook fruit eten blijkt heilzaam te zijn voor de geestelijke gezondheid, net als de combinatie van de twee; maar groenten hebben wel de grootste invloed.

Hoe is die invloed te verklaren?

Maar wat is het verband tussen het eten van groenten en stress? Er bestaat hiervoor geen voor de hand liggend antwoord, en de studie werd ook niet opgezet om die vraag te beantwoorden. Maar de auteurs van de studie vermelden een mogelijke werking van de vitamines en de antioxiderende stoffen die in grote concentraties in groenten aanwezig zijn. Een andere mogelijke denkpiste is de invloed van groenten op de darmflora. De rol daarvan op de geestelijke gezondheid wordt almaar meer bestudeerd, maar voorlopig zijn daar nog geen harde uitspraken over te doen.

Tot slot nog dit: de hier vermelde hoeveelheden zijn helemaal niet uitzonderlijk. De WHO raadt immers een minimum van vijf porties fruit en groenten aan op dagelijkse basis. De onderzoekers verstaan onder een portie groenten een halve kop gegaarde groenten (ook aardappelen vallen daaronder) of een hele kop rauwe groenten. Elke dag drie of vier van die dosissen consumeren zou echt geen enkel probleem mogen zijn.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2017 - 10h45
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Eén op de vijf Belgen eet nooit fruit... Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

En ongeveer 15 % van de bevolking zet bijna nooit groenten op het menu. Deze intrieste cijfers maken duidelijk dat zowel Vlamingen als Walen veel te weinig groenten en fruit verorberen. Een bondig overzicht van het probleem…

Kan voeding een rol spelen in de strijd tegen acne? Gepubliceerd op 21/05/2013 - 16h45

"Sommige voedingsmiddelen hebben de kwalijke gewoonte om acne te bevorderen." Tot nu toe bestond het antwoord van de wetenschappers uit het negeren van wat ze dachten een gerucht te zijn... maar een nieuwe studie over acne en voeding heeft aangetoond...

Wat is het Dash-dieet? Gepubliceerd op 28/04/2017 - 11h03

DASH is de nieuwste hype in de wereld van de diëten , althans in de Verenigde Staten en Canada. Alle medische instanties en voedingsautoriteiten zijn er vol lof over. En net zoals het wasmiddel met dezelfde naam doet het twee dingen in één keer: het...

Meer artikels