PUBLICITÉ

Help uw kinderen hun rug te sparen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/10/2009 - 00h00
-A +A

We moeten op elke leeftijd zorg dragen voor onze rug, maar hoe vroeger we daarmee beginnen, hoe beter. Goede gewoonten moeten al van kleins af aan worden aangeleerd. Hoe zit het bij u thuis? Zitten uw kinderen mooi recht aan tafel? Nemen ze de juiste houding aan als ze aan hun bureau zitten? En hoe dragen ze hun boekentas?

PUB

Ook kinderen moeten zorg dragen voor hun rug


Het is heel belangrijk dat u uw kinderen het belang van een goede houding uitlegt en dat ze begrijpen waarom ze hun rug moeten beschermen. Jammer genoeg heeft het bekende "zit recht" dat we tot vervelens toe herhalen niet veel effect, en dat is normaal. Uw kind moet duidelijk weten wat 'recht zitten' betekent. Kinderen hebben namelijk moeite om zich in de ruimte te oriënteren.
Ideaal zou zijn als u een foto neemt en die aan uw kind laat zien. Dan kan het zelf zien hoe het zit. Of ga samen in profiel voor de spiegel staan en toon uw kind welke houding het moet aannemen.
Twee houdingen moeten zeker worden bijgestuurd. De eerste is hoe kinderen aan hun bureau zitten (maar ook aan tafel, in de refter, in de schoolbank). De tweede is hoe ze hun boekentas dragen.

Als ze aan hun bureau zitten


Als een kind een slechte houding aanneemt als het aan zijn bureau aan het werken is, kan het daarmee op termijn zijn rug.beschadigen. Zorg ervoor dat uw kind op zijn minst thuis een goede houding aanneemt. Als hij thuis een goede houding vindt, is de kans groot dat hij die elders overneemt (op school, tijdens het spelen...).
Twee tips:

  • Zie erop toe dat het gebruikte materiaal aangepast is aan zijn lengte: verstelbare stoel, juiste hoogte van het bureau (leg eventueel boeken onder de poten).

  • Let erop dat zijn voeten op de grond komen, gebruik eventueel een voetsteun of leg een opgerold tapijt onder zijn bureau.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/10/2009 - 00h00 "Leçons pour votre dos", Nicolas Bertrand en Jean-Christophe Berlin, Uitgeverij Flammarion.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Boekentassen: opgelet voor rugpijn! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 14h49

Staat u op het punt om een boekentas te kopen voor uw kind? Kies hem dan niet lichtvaardig! Kinderen die in hun groeifase een ongeschikte rugzak of tas dragen, kunnen later chronische rugpijn krijgen. Deze tips kunnen u helpen om de juiste keuze te m...

Leerlingen zijn geen lastdieren Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

Meer dan 80 procent van de leerlingen torst een te zware boekentas. Hun boekenvracht weegt meer dan een tiende van hun eigen lichaamsgewicht. Volgepropte boekentassen en rugpijn: een onderzoek.

Scoliose en boekentassen: mythe of werkelijkheid? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

De te zware boekentassen van onze schoolgaande jeugd hebben een slechte reputatie en die is wat scoliose betreft totaal onterecht. Toch hoort zo’n zware last niet thuis op een wervelkolom in volle groei, ook omdat veel kinderen zonder het te weten li...

Meer artikels