PUBLICITÉ

Help, mijn auto is vervuild!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2014 - 09h43
-A +A

Iedereen weet dat auto’s mee aan de basis liggen van de luchtvervuiling.

Maar wist u dat u ook binnen in uw auto aan zware vervuiling blootstaat?

PUB

De auto beschermt ons niet tegen vervuiling

Uit een studie die eind 2013 in Frankrijk werd uitgevoerd, blijkt dat auto’s - ongeacht of ze nu recent zijn of oud - in feite machines zijn om de vervuiling in te ademen.

Het gehalte van de zwaarst vervuilende stoffen (fijn stof, zinkoxide, benzeen) door auto’s was in de auto hoger dan erbuiten. Het lag ook bijna altijd hoger dan de door de gezondheidsinstanties aanbevolen grenswaarden.

De blootstelling verschilt natuurlijk van dag tot dag en varieert ook al naargelang de graad van vervuiling in de stad.
Maar de algemene conclusie was duidelijk: iedereen die elke ochtend en avond in de file staat, wordt blootgesteld aan een te hoge dosis vervuilde lucht.

Eigenlijk wisten we dit al, want een Belgische studie had dit enkele jaren geleden al voorspeld. Mensen die met de auto naar het werk moeten gaan, krijgen veel meer vervuilde lucht binnen dan mensen die thuis werken.

Niet alleen luchtvervuiling!

Maar de stofdeeltjes die van de auto binnendringen, zijn niet de enige vervuilers van de lucht in de auto. Onze auto’s zijn al vervuild als ze van de band rollen.
Al het plastic materiaal in de auto scheidt vluchtige organische stoffen (VOS) af en die zijn schadelijk voor de gezondheid.

In oudere auto’s zitten trouwens vaak hele schimmelkolonies zonder dat we het merken. Die zijn net zo gevaarlijk voor ons lichaam, vooral voor onze longen.

Maar ook het stuifmeel van de bomen en planten langs de wegen dringen in het voertuig. Stuifmeel is op zich geen vervuiler, maar het is wel slecht voor het groeiend aantal mensen dat last heeft van allergieën.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2014 - 09h43

Enquête "voitures toxiques" (toxische wagens), van de Association Santé Environnement France.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Shinrin-yoku of forest bathing: iets voor u? Geüpdatet op 09/08/2017 - 11h09

Shinrin-yoku is een Japanse praktijk waarbij mensen zich onderdompelen in de heilzame atmosfeer van het bos. Het gaat om een wandeling in het bos, maar dan een omgevormd tot een echte meditatie. Volgens de fans heeft de praktijk een reële positieve i...

Vervuiling in huis Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Luchtwegenallergieën komen alsmaar meer voor, maar ze worden niet alleen veroorzaakt door de uitstoot van de fabrieken of de auto's! Ook bij ons in huis is er aardig wat vervuiling en heel wat aandoeningen zijn daar het gevolg van. Hoe meer we erover...

Vervuiling in huis: zoek de haarden Geüpdatet op 07/01/2013 - 09h41

Wist u dat er in uw woning heel wat vervuilende stoffen en organismen kunnen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid ? Enkele eenvoudige maatregelen tegen vervuiling in huis kunnen ons veel problemen besparen, zeker omdat we zo’n 80% van onze t...

Meer artikels