PUBLICITÉ

Help, ik heb zweetvoeten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2016 - 09h56
-A +A

Zweten is een natuurlijk fenomeen, maar het is niet altijd makkelijk om ermee te leven.

En als het onze voeten zijn die zweten, is er gevaar voor geurtjes, schimmel en andere onaangename bijwerkingen.

Met enkele simpele regels zijn die rampzalige toestanden nochtans te vermijden.

PUB

Wat is de oorzaak van zweetvoeten?

Als onze voeten zweten, kan het zweet soms moeilijk verdampen omdat we meestal gesloten schoenen dragen en sokken. Er ontstaat dus een warm en vochtig milieu en dat is de ideale kweekkamer voor bacteriën en andere schimmels. De slechte geurtjes van de voeten en ook schimmel of mycose zijn daaraan toe te schrijven.

Om minder hinder te hebben van zwetende voeten moeten we dus voorkomen dat de bacteriën zich kunnen vermeerderen.

 

Het zweet van de voeten afvoeren voor een gezondere huid

Als u zweetvoeten hebt, moet u erop letten dat u schoenen en sokken draagt die het zweet makkelijk doorlaten. Zo kan de huid relatief droog blijven. Hoe kunt u een goede omgeving creëren voor uw voeten?

  • Mijd synthetische materialen, want die verstikken de voeten vaak. Draag eerder schoenen uit textiel of dun leder. Daarin worden de voeten minder snel warm en week.
  • Voor sokken is 100% katoen het interessantst. In sportwinkels vindt u ook sokken die speciaal ontworpen zijn om zweet door te laten. Denk er ook aan dat u meer dan één keer per dag van sokken kunt veranderen als u voelt dat het nodig is.
  • Schaf u meerdere paren schoenen aan. U zult harder zweten als u het te warm hebt in uw schoenen. En als het regent en uw schoenen nat worden, zullen uw voeten ook week gaan worden. Zorg er dus voor dat u voor alle situaties uitgerust bent.
  • Durf in de zomer ook gerust op blote voeten te lopen of sandalen te dragen. Dat is nog de beste manier om het zweet te laten verdampen.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/06/2012 - 14h37 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/04/2016 - 09h56
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
toljo

Het probleem van de bacteries kan simpel opgelost worden.In de CM ziekenkaswinkels "Assist" kan men kousen voor diabetici kopen waarin zilverdraad verwerkt is.Dit heeft een antibactriële werking en is effectiever naarmate de voeten warmer worden.Ik gebruik deze methode reeds een jaar met zeer goed gevolg.Het enige nadeel is dat men ze met de hand moet wassen en niet in ded droogkast mag steken en ze voor kousen tamelijk duur zijn,(zo'n 22 euro)..

PUBLICITÉ
Lees ook
Sporters, verzorg uw voeten! Gepubliceerd op 07/07/2015 - 12h01

Sport en gezondheid gaan goed samen. Of sport ook zo gezond is voor de voeten, is een andere vraag. Zweten, wrijving, infecties zijn schering en inslag in de schoenen van de atleten, zelfs van de zondagse! Jammer, want met enkele goede gewoonten kunn...

Waarom heeft ons zweet een geurtje? Geüpdatet op 08/04/2013 - 08h43

Zweten doen we allemaal , de ene al wat meer dan de andere en ook de omstandigheden spelen een rol (warmte, fysieke activiteit, emoties, enz.). Het probleem met zweten is dat er vaak een luchtje aan zit . Maar waarom zweten we precies en waar komt de...

Houd uw voeten gezond Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h00

Onze voeten zijn een kostbaar goed: ze houden ons mobiel en dus letterlijk op de been. Op naaldhakken of in lederen laarzen, we leggen in de loop van ons leven tussen de 100 en 180.000 kilometer af. Toch verwaarlozen we ze vaak en worden ze weggestop...

10 beweringen over transpiratie : juist of fout ? Gepubliceerd op 12/08/2013 - 22h23

Zweten is te zien, te ruiken. Het is onesthetisch en het is hinderlijk, voor de persoon in kwestie én voor anderen. Overdadig zweten bevordert het zelfvertrouwen niet. Hoe beperkt u het zweten en herstelt u uw comfort en innerlijke rust ?

Meer artikels