PUBLICITÉ

Help: de hooikoorts is weer in het land!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/05/2010 - 00h00
-A +A

De lente is een 'laatbloeier' dit jaar. Daar zit echter ook een goede kant aan, want personen met een allergie en in het bijzonder met hooikoorts bleven op die manier een paar weken langer gespaard van hun vervelende symptomen. Maar nu is er geen ontkomen meer aan: de lente is definitief in het land!

PUB

Een kortere lente voor sommige allergieën dit jaar


Personen die vanaf het begin van de lente last krijgen van allergische rinitis (meestal gewoon hooikoorts genoemd), zijn doorgaans gevoelig voor boompollen. De berk spant daarbij de kroon als meest allergiserende boomsoort. Dit jaar begonnen de berken echter pas begin april hun pollen af te geven, als gevolg van de strenge en lange winter. Dat is ongeveer twee weken later dan normaal. Het lenteseizoen werd daardoor evenwel niet verschoven, maar ingekort. Zo liggen de pollenconcentraties in de lucht vandaag even hoog of zelfs iets lager dan de gemiddelde waarden. Des te beter dus voor mensen met een berkallergie , al mogen we toch ook niet te vroeg juichen.

Hooikoorts wordt veroorzaakt door tal van allergenen


Berkenpollen zijn immers niet de enige allergenen die hooikoorts veroorzaken. Het is niet omdat de lente dit jaar minder lang duurt, dat dit ook de komende jaren het geval zal zijn. De meeste bomen geven hun pollen af (bestuiving) in april of zelfs mei. In juni en juli zijn de grasachtigen aan de beurt, in augustus de alsem. U merkt het: mensen kunnen een groot deel van het jaar last hebben van allergische rinitis , ook al beschouwen we hooikoorts meestal als een typische zomerkwaal.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/05/2010 - 00h00 www.airallergy.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verkoudheid of allergische rinitis? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h55

Niezen als men het pad van een kat kruist of bij het begin van de lente, kan een teken zijn van allergische rinitis. Maar het kan net zo goed op een verkoudheid wijzen. In heel wat gevallen is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen ver...

Pollenallergie, maar welke pollen? Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h20

Duizenden Belgen hebben een groot deel van het jaar last van allergische rinitis . Deze erg hinderlijke aandoening wordt onder meer veroorzaakt door een allergie voor pollen of stuifmeel . Maar welke planten lokken deze allergieën precies uit? En hoe...

Meer artikels