PUBLICITÉ

Helicobacter pylori wordt niet overgedragen door kussen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/07/2002 - 00h00
-A +A

Goed nieuws, de bacterie H. pylori, die maagzweren veroorzaakt, wordt niet door kussen overgedragen!

PUB

Helicobacter pylori is een zeer frequent voorkomende bacterie die maagzweren en -kanker veroorzaakt. Een maagzweer is een frequente aandoening, maar gelukkig ontwikkelen niet alle personen die drager zijn van de bacterie een zweer. Slechts 10 tot 15% van de dragers zal een maagzweer ontwikkelen. De inname van geneesmiddelen, zoals aspirine en niet-steroïdale anti-inflammatoire (NSAI) of ontstekingswerende middelen, is nu de belangrijkste oorzaak van ulcuslijden geworden.Volgens de resultaten van een studie zou H. pylori niet overgaan in het speeksel. De bacterie werd opgespoord bij 183 patiënten met dyspepsie (of slechte spijsvertering). Bij 89 patiënten werd H. pylori aangetroffen. Twee subgroepen van de kiem werden aangetroffen bij 80% van de patiënten. H. pylori werd ook opgezocht bij de verwanten: 13 van de 16 partners die aan de test hebben deelgenomen, zijn positief gebleken. Maar bij geen enkel koppel betrof het dezelfde stam van de kiem. Die gegevens bevestigen de hoge frequentie van de bacterie en tonen aan dat de bacterie niet wordt overgedragen door kussen.

Automedicatie vermijden

Een H. pylori-infectie wordt behandeld met antibiotica en zuursecretieremmers om H. pylori uit te roeien. Bij maagpijn tussen de maaltijden of 's nachts moet u dus een arts raadplegen. Irriterende voedingsmiddelen (met name koffie, thee en alcohol) moeten worden vermeden, men moet stoppen met roken en ook wordt aanbevolen niet aan automedicatie te doen. Sommige geneesmiddelen kunnen immers de maagwand belagen en de spijsverteringsklachten verergeren (we denken hierbij vooral aan aspirine en niet-steroïdale ontstekingswerende middelen zoals ibuprofen). De antacida die in de apotheek zonder voorschrift kunnen worden verkregen, verlichten wel, maar genezen dus weer niet.De arts moet de juiste diagnose kunnen stellen om een goede behandeling te kunnen instellen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/07/2002 - 00h00 Luman, Eur. J. Gastroenterol Hepatol, 14: 521-528, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
jansje

Inderdaad is dit een hele geruststelling: anders krijg je het pingpong effect. Ik hoor nu dat je ook geen probiotica mag gebruiken tijdens de kuur. Dat beïnvloedt de werking van de antibiotica? Ik ben dus blij dat ik dit artikel heb gevonden.

PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-duodenaal ulcus: de Helicobacter Pylori ontmaskerd Gepubliceerd op 02/07/2013 - 16h44

Een gastro-duodenaal ulcus (een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm) wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, de Helicobacter pylori . Zweren kunnen echter ook veroorzaakt worden door sommige geneesmiddelen: voorzichtigheid is dus gebo...

Hoe is een maagzweer te herkennen? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h09

Een maagzweer ontstaat door een letsel in de maagwand. De wonde veroorzaakt pijn die na elke maaltijd verergert. Maar een maagzweer kan ook andere symptomen uitlokken.

Een bacterie die maagzweren veroorzaakt Gepubliceerd op 13/10/2014 - 17h13

In 2005 wonnen de Australische wetenschappers Barry Marshall en Robin Warren verdiend de Nobelprijs Geneeskunde voor hun ontdekking van Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren veroorzaakt. Niemand geloofde hun theorie, en ze moesten tien jaar...

Meer artikels