PUBLICITÉ

Helicobacter pylori: hoe gevaarlijk is de bacterie?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/09/2014 - 10h23
-A +A

Helicobacter pylori is een onbeduidende bacterie, maar die heel wat ziekten op zijn ‘geweten’ heeft.

Hoe beschermen we er ons tegen? En waar schuilt het echte gevaar?

PUB

Helicobacter pylori: een bacterie die maagzweren veroorzaakt

Helicobacter pylori is de naam van een schroefvormige bacterie (vandaar de naam) die zich vooral goed thuis voelt in de maag. De maag is nochtans een heel zuur milieu dat de meeste andere ziektekiemen niet verdragen.

Ter herrinnering: de maagwand wordt tegen de zure maagsappen beschermd door een dikke slijmlaag. Als de Helicobacter Pylori zich in dat slijm nestelt, raakt het evenwicht verstoord en kan het maagzuur in contact komen met het slijmvlies. Dat veroorzaakt heel pijnlijke zweren.

Zo worden maagzweren, maar ook reflux en andere pijnlijke symptomen toegeschreven aan de Helicobacter Pylori. Bovendien kan zich vanuit deze bacterie maagkanker ontwikkelen (die begint meestal met een zweer).

Opgelet: niet iedereen die besmet is met Helicobacter pylori krijgt automatisch zweren. Van de mensen die een maagzweer hebben is er bovendien maar een kleine minderheid bij wie de zweer verder evolueert naar kanker.

Helicobacter: nog andere zaken op zijn ‘geweten’?

De link tussen Helicobacter pylori, maagzweren en maagkanker is vandaag alom bekend en grondig gestoffeerd. Maar er zijn ook vermoedens dat de bacterie nog andere problemen veroorzaakt:

  • Purpura of onderhuidse bloedingen
  • Chronische netelroos
  • Bloedarmoede
  • Arterosclerose

Voor deze ziekten ontbreken wel nog bewijzen.

 

Hoe is Helicobacter Pylori op te sporen?

Mensen die de bacterie in hun lichaam hebben, worden daarom nog niet ziek. Het heeft dan ook geen zin om mensen te screenen die geen symptomen hebben.

Maar als u bepaalde van deze tekenen bij uzelf opmerkt, kunt u dat beter signaleren aan uw arts:

  • Pijn in de maag
  • Reflux, misselijkheid, vaak moeten boeren
  • Moeilijke spijsvertering (dyspepsie)
  • Antecedenten van maagkanker in de naaste familie.

 

De screening kan via een bloedafname gebeuren, maar ook via een ademhalingstest omdat de bacterie een gas afscheidt dat in de uitgeademde lucht terug te vinden is.

Deze test wordt meestal aangevuld met een onderzoek van de maag, de slokdarm en het bovenste gedeelte van de darmen (het duodenum) om na te gaan of er zweren aanwezig zijn.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/09/2014 - 10h23
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe is een maagzweer te herkennen? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h09

Een maagzweer ontstaat door een letsel in de maagwand. De wonde veroorzaakt pijn die na elke maaltijd verergert. Maar een maagzweer kan ook andere symptomen uitlokken.

Een bacterie die maagzweren veroorzaakt Gepubliceerd op 13/10/2014 - 17h13

In 2005 wonnen de Australische wetenschappers Barry Marshall en Robin Warren verdiend de Nobelprijs Geneeskunde voor hun ontdekking van Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren veroorzaakt. Niemand geloofde hun theorie, en ze moesten tien jaar...

Gastro-duodenaal ulcus: de Helicobacter Pylori ontmaskerd Gepubliceerd op 02/07/2013 - 16h44

Een gastro-duodenaal ulcus (een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm) wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, de Helicobacter pylori . Zweren kunnen echter ook veroorzaakt worden door sommige geneesmiddelen: voorzichtigheid is dus gebo...

Meer artikels