PUBLICITÉ

Hebt u nood aan supplementen met vitamine D?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/02/2008 - 00h00
-A +A

Mensen die niet vaak blootgesteld worden aan zonlicht zoals bijvoorbeeld heel jonge kindjes, oudere mensen of gesluierde vrouwen hebben nood aan supplementen met vitamine D. Dat geldt ook voor bepaalde levensfasen zoals de adolescentie en een zwangerschap.

PUB

De zomerproductie van vitamine D

Vitamine D is de enige vitamine die zowel aangevoerd wordt via de voeding als aangemaakt wordt in het organisme. De synthese gebeurt ter hoogte van de huid en onder invloed van UV stralen, met andere woorden bij matige blootstelling aan de zon. In 'normale' tijden is de synthese maximaal tussen de maanden mei en september. Een deel van de Vitamine D wordt opgeslagen in de lever om tijdens de winter vrij te komen al naargelang de behoefte. Bij sommige mensen is dat mechanisme niet voldoende om het hele jaar door doeltreffend te functioneren. Dat kan het geval zijn bij zuigelingen, kleine kindjes, oudere mensen en vrouwen die gesluierd door het leven gaan.

Kinderen tot de leeftijd van vijf jaar

Vitamine D speelt een heel belangrijke rol bij de botgroei. Ze bevordert de intestinale absorptie van calcium en helpt bij de botmineralisatie. Tijdens de groei neemt de behoefte aan de vitamine toe. Daarom raadt men supplementen met Vitamine D aan vanaf de geboorte tot de leeftijd van vijf jaar en tijdens de adolescentie.
De aanbevolen dosis voor zuigelingen hangt af van de melk en van de diversificatie. Ouders moeten er dus over praten met de arts. Van de leeftijd van 18 maanden tot de leeftijd van vijf jaar, tijdens de adolescentie en tot aan het einde van de groei raadt men twee dosissen aan van 00.000 IU tijdens de winter, verspreid over een periode van drie maanden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/02/2008 - 00h00 "Alimentation de l'enfant de 0 à 3 ans", Patrick Tounian, Françoise Sarrio en Céline Ringuedé. Uitgeverij Masson.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamine D tegen prostaatkanker! Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Vitamine D draagt bij tot de preventie van prostaatkanker . Mannen moeten er dan ook over waken dat ze voldoende vitamine D krijgen. Dat kan met een gevarieerde voeding en een behoorlijke portie buitenlucht.

Vitamine D tegen type 1 diabetes Geüpdatet op 15/11/2001 - 00h00

Een Finse studie bevestigt dat de toediening van vitamine-D-supplementen tijdens het eerste levensjaar bescherming biedt tegen de latere ontwikkeling van type 1 diabetes.

Multiple sclerose: een tekort aan vitamine D? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Volgens een studie uitgevoerd binnen het Amerikaanse leger, zou het risico op multiple sclerose toenemen wanneer het gehalte aan vitamine D daalt. Supplementen met vitamine D zouden in dat geval toegediend moeten worden aan mensen die een risico op e...

Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D! Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

Meer artikels