PUBLICITÉ

Hebt u nekpijn en hoofdpijn? Misschien is het wel neuralgie van Arnold?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2017 - 12h58
-A +A

Neuralgie van Arnold is hevige pijn in de occipitale zenuwbaan of de zenuw van Arnold. Die bezenuwt de hals.

Mogelijke oorzaken zijn alle houdingen of letsels waardoor een zenuw geklemd kan raken.

Maar hoe herkennen we dit type van neuralgie?

PUB

Neuralgie van Arnold is dus pijn in de zenuw van Arnold, ook wel de groot-occipitale zenuw genoemd. Die bezenuwt alle diepliggende spieren van de hals. Het is een bilaterale zenuw die gevormd wordt door de achterste tak van de tweede halswervel. De zenuw speelt een rol in de mobiliteit van de hals en de gevoeligheid van de hoofdhuid. Hij vervult dus tegelijk een motorische en zintuiglijke rol.

Hoe herkent u een neuralgie van Arnold?

Het voornaamste symptoom is pijn.
De pijn is heel fel en gaat gepaard met een branderig gevoel of een gevoel van stroomstootjes. De pijn komt maar aan één kant van het hoofd voor.
De pijn bevindt zich aan de achterkant van de nek en straalt vaak uit naar de schedel. Ook uitstraling naar de achterkant van het oog komt vaak voor.  
De pijn wordt erger bij bewegingen van de nek (draaien, rekken) of bij druk op de zenuw.
De pijn kan aanhoudend of met tussenpozen zijn en vaak is er permanent een diepe doffe pijn.

Bijkomende symptomen:

  • Gevoelige hoofdhuid.
  • Hoofdpijn.
  • Overgevoelig voor pijn.

Wat zijn de oorzaken van de neuralgie van Arnold?

Neuralgie van Arnold is een perifere neuropathie.
De aandoening kan vanzelf opkomen of na een fysiek trauma - zoals een letsel na een valpartij of een verkeersongeval (whiplash) - of door elke aandoening waarbij de zenuw van Arnold wordt afgekneld. Dat kan  een geblokkeerde wervel zijn bij hernia bijvoorbeeld, maar ook reuma, syringomyelie (een ziekte van het ruggenmerg), een werveltumor, fibrose, een aangeboren afwijking van het cranio-cervicale scharnier, tandenknarsen (oorzaak van chronische neuralgie), enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/11/2013 - 11h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/03/2017 - 12h58

Gilles Géraud, Nelly Fabre, Guide pratique des migraines et céphalées, Éditions Mmi.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Discushernia: alles over de operaties Gepubliceerd op 19/08/2011 - 18h29

Men spreekt van een discushernia als een beweegbare discus of tussenwervelschijf verder dan normaal verschoven is. De uitpuilende discus kan op een zenuwwortel drukken en veroorzaakt in dat geval een stekende pijn. Als de symptomen niet genoeg verzac...

Rug en gewrichten: chiropraxie als middel tegen de pijn Geüpdatet op 24/10/2014 - 14h46

Chiropraxie is een natuurlijke methode die pijnklachten probeert te verlichten en bewegen weer mogelijk maakt via manipulatie van de rugwervels en de gewrichten. Welke aandoeningen worden met chiropraxie behandeld en hoe vindt u een chiropractor?

Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de dar...

Meer artikels