PUBLICITÉ

Hebt u last van pijnlijk tandvlees? Dan gaat het wellicht om gingivitis!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/12/2012 - 10h44
-A +A

Uw tandvlees doet pijn, is gezwollen, gevoelig en rood, en het bloedt wanneer u uw tanden poetst.

Dit zijn de symptomen wanneer uw tandvlees ontstoken is.

Hoe komt het en wat kunt u eraan doen?

PUB

Hoe komt het dat we soms last hebben van een tandvleesontsteking?

Gingivitis wordt meestal veroorzaakt door de accumulatie van tandplaque. Tandplaque ontstaat geleidelijk uit voedselresten waarmee de mondbacteriën zich voeden. Na een tijdje bedekt een laagje tandsteen het tandoppervlak.

Wanneer deze laag hard wordt en de tandplaque ook het tandvlees begint in te palmen, raakt dit tandvlees geïrriteerd, wat uiteindelijk tot een ontsteking leidt. In de praktijk is het belangrijk regelmatig zijn tandarts te raadplegen en jaarlijks het tandsteen te laten verwijderen.

Met een goede dagelijkse mond- en tandhygiëne, kan men op een doeltreffende wijze de vorming van tandplaque voorkomen (tandenpoetsen na elke maaltijd, gebruik van tandzijde of flosdraad).

Het is belangrijk te weten dat gingivitis moet behandeld worden. Doet men dat niet, dan kunnen complicaties optreden, zoals parodontitis (aantasting van de weefsels rond de tanden, wat kan leiden tot abcessen, slechte adem en zelfs het verlies van de tanden).

Massage van het tandvlees en mondbaden

In geval van beginnende gingivitis (bij ernstige gevallen moet u sowieso uw tandarts raadplegen), kunt uzelf zorgen voor een massage van het tandvlees en voor mondbaden. Als de ontsteking niet snel verdwijnt of zelfs verergert, dan zult u toch uw tandarts moeten raadplegen, en dat zonder langer te wachten.

Massage van het tandvlees
Hoe gaat u te werk om pijnlijk en geïrriteerd tandvlees te masseren? Neem het tandvlees vast tussen duim en wijsvinger (nadat u uw handen zorgvuldig met water en zeep gewassen hebt) en knijp lichtjes in het tandvlees. Op deze manier wordt de bloedsomloop lokaal geactiveerd, wat bevorderlijk is voor de genezing.

U kunt uw tandvlees ook masseren met een mondspray: deze heeft het voordeel dat hij de spleetjes kan schoonmaken die u met de haartjes van uw tandenborstel niet kunt bereiken.

U kunt ten slotte uw tandenborstel ook gebruiken voor een lichte poetsbeurt van uw tandvlees. Ideaal hiervoor is een elektrische tandenborstel. Op voorwaarde natuurlijk dat u een borstel met soepele haartjes uitkiest, dat u voorzichtig bent en dat u borstelt in de richting van het tandvlees naar de tanden.

Gorgelen en mondbaden
Gorgelen met een kamilleaftreksel is een bekende manier om gingivitis te behandelen. Bij de apotheker vindt u echter allerlei producten bestemd voor mondbaden. Ze bevatten verschillende actieve bestanddelen om de pijn te verzachten en/of om te ontsmetten.

Mondbaden helpen bovendien de vorming van tandplaque voorkomen. Voor mensen met gevoelig tandvlees, vormen ze, samen met tandzijde, een uitstekende aanvulling op het dagelijkse tandenpoetsen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/12/2012 - 10h44

1001 huismiddeltjes, Reader's Digest.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarvoor dient tandfloss? Gepubliceerd op 05/11/2012 - 12h04

Tandfloss vormt een aanvulling op het tandenpoetsen. Waarvoor dient het precies? Wat lukt met flossen wel dat met poetsen niet lukt? Alles wat u moet weten over dit hulpmiddel dat bijdraagt tot een goede mond- en tandhygiëne.

De Belg heeft een slechte mondhygiëne! Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

De gemiddelde Belg gebruikt slechts twee tubes tandpasta per jaar en gaat gemiddeld slechts 1,3/1,4 keer (m./vr.) naar de tandarts, terwijl hij respectievelijk 4,2 en 5,5 keer per jaar zijn huisarts bezoekt. Meer dan 8 % van de bevolking heeft nog no...

Meer artikels