PUBLICITÉ

Hebt u last van paniekstoornissen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00
-A +A

Soms krijgen we zo'n hevige angst dat we in paniek raken. De angst lokt dan plots lichamelijke symptomen uit die verontrustend lijken, maar die gewoonlijk zeer nuttig zijn omdat ze ons lichaam mobiliseren om een bepaald gevaar te trotseren. In sommige gevallen echter is die angst onterecht, onze perceptie is verstoord en lokt een paniekaanval uit.

PUB

Komen uw angsten en reacties overeen met een paniekstoornis?


Men spreekt van een paniekaanval als de aanval zich voordoet in een wel bepaalde situatie en beperkt is in de tijd, en als minstens 4 van de onderstaande symptomen heel plots optreden en binnen 10 minuten hun piek bereiken:

- Hartkloppingen.
- Gevoel van ademnood of verstikking, gevoel te worden gewurgd.
- Hevig zweten.
- Beven of spiercontracties.
- Duizeligheid, het gevoel flauw te vallen.
- IJlhoofdigheid, futloosheid.
- Gevoel van onwezenlijkheid en depersonalisatie (geen contact meer met zichzelf).
- Misselijkheid.
- Buikpijn.
- Tintelingen in armen en voeten, gevoel van verdoving.
- Angst voor een hartaanval of om te stikken.
- Angst om te sterven
- Angst om de controle over zichzelf te verliezen, angst om gek te worden.

Wat gebeurt er?


"Een paniekaanval volgt op een aantal logische redeneringen die echter op een foutieve interpretatie berusten van de lichamelijke reacties die door de angst zijn uitgelokt', vertelt Christophe André*. Omdat elke interpretatie fout is, groeit de angst nog, wat de intensiteit van de lichamelijke reacties nog versterkt. Het is die vicieuze cirkel die aan de basis ligt van een paniekstoornis.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00 "Le guide de psychologie de la vie quotidienne", onder de redactie van Christophe André, uitgeverij Odile Jacob.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
stefan

Mijn naam is Stefan, en ik heb zelf ook last van ernstige paniekstoornis, Ik kan iedereen aanraden om Jos Jazie te consulteren als je ook last hebt.
Hij heeft veel ervaring en helpt je heel snel, bij mij zonder medicatie en geen gezever!
www.angstcentrum.be
gr
Stefan

PUBLICITÉ
Lees ook
Verkeerde ademhaling kan een fobie uitlokken Geüpdatet op 02/03/2015 - 09h21

Onze emoties hebben een invloed op onze ademhaling . Als we ontspannen zijn, ademen we langzaam en rustig. Als we stress hebben, versnelt onze ademhaling en wordt ze oppervlakkiger. Omgekeerd beïnvloedt onze manier waarop we ademen ook onze emoties....

Paniekaanval: tijdelijk zuurstoftekort Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Een paniekaanval is vals alarm. Het gaat om een overreactie van het lichaam, alsof er gevaar dreigt. Zo'n aanval gaat gepaard met tal van symptomen, vooral ademhalings- en spanningssymptomen.

Angst, een fysieke aandoening Gepubliceerd op 11/04/2012 - 10h15

Vaak wordt gedacht dat angst in het hoofd zit. Angst is echter ook een aandoening met symptomen die in het lichaam aanwezig zijn. Maar welke zijn die symptomen van angst?

Meer artikels