PUBLICITÉ

Hebt u last van migraine met aura?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2016 - 12h10
-A +A

Er bestaan heel veel types van migraine. Een minder bekende soort is de migraine met aura. In deze categorie van migrainecrisissen wordt de hoofdpijn voorafgegaan door een aura, zintuiglijke stoornissen die hoofdzakelijk van visuele aard zijn.

PUB

Soorten migraine

Er bestaan verschillende types van migrainecrisissen. Over het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen migraine zonder aura of de gewone migraine, migraine met aura (ook wel oftalmische of oogmigraine genoemd), en menstruele migraine, crisissen die optreden bij de maandstonden. Een migrainepatiënt kan in de loop van zijn leven verschillende types van migraine hebben.

Menstruele migraine staat in direct verband met de hormonale veranderingen en is meestal van het type migraine zonder aura. Deze laatste vorm beantwoordt aan specifieke diagnosecriteria in de classificatie van de International Headache Society (IHS): minstens 5 aanvallen van hoofdpijn die, onbehandeld, tussen 4 en 72 uur duren, een eenzijdige, kloppende matige tot ernstige hoofdpijn die verergert bij gewone lichamelijke inspanningen zoals het op- en afgaan van een trap. De crisis gaat gepaard met misselijkheid en/of braken, of met fotofobie en fonofobie (overgevoeligheid voor licht en geluid).
 

Migraine met aura

Migraine met aura gaat gepaard met zintuiglijke stoornissen, de zogeheten aura. Zo'n aura gaat aan de hoofdpijn vooraf en duurt meestal een uur of langer. De stoornissen zijn hoofdzakelijk visueel en manifesteren zich door fosfenen (gekleurde en geometrische bewegende lichtvlekken) of scotomen (donkere vlekken in het gezichtsveld). Soms wordt deze visuele aura gevolgd door taststoornissen zoals kriebelingen of prikkelingen die zich verspreiden, spraakstoornissen en geur- of smaakhallucinaties.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/06/2016 - 12h10

Actualités pharmaceutiques, n°389.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoofdpijn: migraine of spanningshoofdpijn? Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h03

De term " migraine " wordt vaak gebruikt bij het beschrijven van hoofdpijn . Maar migraine is een ziekte die beantwoordt aan duidelijk omschreven diagnostische criteria en die verschillen van spanningshoofdpijn . Misschien hebt u af en toe hoofdpijn...

Migraine: mijn kind heeft gehoorhallucinaties Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h35

Ook kinderen kunnen last hebben van migraine. Helaas is die zeer moeilijk op te sporen bij de allerjongsten. Bovendien zijn de symptomen vaak moeilijk te beschrijven en kunnen ze verkeerd geïnterpreteerd worden. Zo kan een kind dat verklaart stemmen...

Migraine en hormonen: een duidelijke link Gepubliceerd op 15/03/2017 - 15h51

Er bestaat een duidelijk verband tussen de geslachtelijke hormonen en migraine . Sommige periodes in het leven van een vrouw hebben zo een gunstige of ongunstige invloed op het uitbreken van migraineaanvallen, en zelfs op de intensiteit ervan.

Meer artikels