PUBLICITÉ

Hebt u het moeilijk meteen na de vakantie?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/09/2017 - 15h48
-A +A

Geen zin, geen fut, een vermoeid gevoel... En als het nu eens het post-holiday-syndroom was? Verlies er de moed niet bij! Deze lichte vorm van zwaarmoedigheid die ongeveer 35% van de jongvolwassenen treft bij hun terugkeer uit vakantie, is slechts van voorbijgaande aard. We bieden u een aantal tips om het post-holiday-syndroom te verdringen.

PUB

Deprimerende terugkeer uit vakantie

U hebt zich de hele zomer prima gevoeld en nu voelt u zich bij het einde van de vakantie gedeprimeerd. Dit is goed te begrijpen: u hebt maandenlang naar de vakantie uitgekeken, u hebt zich fysiek, psychologisch en financieel voorbereid… en u hebt amper de tijd gehad om uw bagage neer te zetten en de vakantie is al voorbij. Nog erger is de reactie achteraf! Volgens een studie uitgevoerd door Spaanse onderzoekers, zou 35% van de werknemers tussen 25 en 40 jaar geconfronteerd worden met het post-holiday-syndroom, een algemeen gevoel van ongemak dat veroorzaakt wordt door de terugkeer naar het werk.
 

Fysieke en psychologische symptomen

Meestal uit de zwaarmoedigheid zich in fysieke symptomen zoals vermoeidheid, een gebrek aan eetlust, moeilijkheden om zich te concentreren, slaperigheid, slapeloosheid, een abnormaal hoog hartritme of spierpijn van diverse aard. Op psychologisch vlak, kan de teruggekeerde vakantieganger prikkelbaar, angstig of droevig zijn. Een leeg gevoel en een houding van "het kan me niet meer schelen" zijn fenomenen die eveneens voorkomen, maar gelukkig zijn ze van voorbijgaande aard en beperken ze zich tot de periode na de vakantie.
 

Vergemakkelijk de overgang tussen vakantie en werk

Als u niet wilt toegeven aan de wanhoop die sommigen overvalt aan het einde van de vakantie, moet u proberen de terugkeer naar de realiteit beter te organiseren. Plan bijvoorbeeld uw terugkeer naar huis enkele dagen voordat u opnieuw aan het werk moet. Op die manier krijgt u de kans om u opnieuw aan te passen en u kunt gewoon genieten van thuis te zijn… terwijl u nog met vakantie bent. Maak van de gelegenheid gebruik om uw vakantieherinneringen en foto's te verzamelen. Dit zal u helpen het tevredenheidsgevoel met betrekking tot de vakantie te verlengen en te delen met uw vrienden, collega's…
 

Voorzie leuke activiteiten in de loop van het jaar

Wat het meest deprimerend is na een vakantie, is de gedachte dat men opnieuw een volledig jaar zal moeten wachten om opnieuw te vertrekken… Waarom zou u over enkele maanden geen weekendje plannen? En als het financieel aspect het niet toelaat, kunt u nog altijd aangename dingen plannen op korte termijn: als twee verliefden naar de bioscoop trekken, een wandeling maken in de natuur, een etentje met vrienden… Er zijn duizend en een manieren om andere lucht op te snuiven!
 

Breng het vakantiegevoel mee naar huis

Wanneer u met vakantie bent, doet u het zonder overvolle agenda, zonder huishoudelijke taken, zonder chagrijnige baas, zonder onverwachte rekeningen… Kortom, u kunt zich laten gaan zonder dat allerlei zorgen uw dag komen verpesten. De gevolgen zijn positief: u hebt de tijd om te luisteren naar uw gezin, om attent te zijn, om te lachen en om aandacht te besteden aan wat in de wereld gebeurt. Herval, wanneer u thuiskomt, niet in een soort depressie. Het is echt niet nodig het werk of het slechte weer van alles de schuld te geven. U hebt tijdens uw vakantie ontdekt dat een leven zonder stress aangenamer is: probeer nu in het dagelijkse leven op dezelfde manier met stresssituaties om te gaan.
 

De vakantie komt na het werk

Nog een laatste tip: wees filosofisch. Als de vakantieperiode het hele jaar zou duren, zou het geen vakantie meer zijn… Om aan het dagelijkse leven te ontsnappen, moet er ook een dagelijks leven zijn! En bovendien is het dankzij het geld dat u al werkend verdient dat u op reis kunt gaan. De volgende vakantie is ook weer niet zo veraf. En in afwachting: geniet van het leven! Dat is buiten de zomermaanden evengoed mogelijk!
 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 04/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/09/2017 - 15h48

www.psychomedia.qc.ca

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Bereid uw vakantie zonder stress voor Gepubliceerd op 05/05/2017 - 16h44

Het vooruitzicht van een vakantie is voor heel wat mensen een echte motivatie, maar het kan voor sommige mensen ook een bron van angst zijn. De angst om zich te vervelen of om ontgoocheld te zijn, een schuldgevoel... Verjaag deze spelbedervers nog vo...

Een zomer zonder vakantie kan ook leuk zijn Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h37

"Deze zomer ga ik niet met vakantie". Misschien voelt u zich wat triest als u dat zegt en voelt iedereen rond u zich wat gegeneerd, vooral als ze zelf weggaan. Maar waarom zou u van deze zomer geen feest maken, ook al gaat u niet met vakantie?

Zware benen: waarom is de zomer het ergste seizoen? Gepubliceerd op 23/06/2014 - 15h11

Als u last hebt van zware benen, is de zomer niet alleen een mooi seizoen. Het is ook de periode van het jaar waarin de bloedsomloopproblemen u het meest parten spelen. Maar hoe komt dat eigenlijk en wat kunt u doen om toch van een aangename zomer te...

Meer artikels