PUBLICITÉ

Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/01/2012 - 10h31
-A +A

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst, kan men meestal de oorsprong ervan identificeren.

PUB

Een knobbeltje in de borst: is het een fibroadenoom?

Een fibroadenoom, dat bestaat uit klierweefsels en bindweefsel, komt vaak voor bij jonge vrouwen vanaf de puberteit tot de leeftijd van 30 jaar. Het adenoom is een knobbel dat 1 tot 5 cm groot kan zijn. Het is glad, regelmatig van vorm en elastisch. Het is beweeglijk en zacht als men er met de vinger overheen gaat. Een adenoom komt soms alleen voor, maar soms zijn er ook verschillende. In bepaalde omstandigheden kunnen ze ook pijnlijk worden.
Dit knobbeltje in de borst verandert nogal eens van grootte naargelang de hormoonschommelingen, bijvoorbeeld tijdens de regels, bij het nemen van de pil of tijdens een zwangerschap.
De diagnose van een fibroadenoom wordt bevestigd door een echografie of een mammografie.
Bij jonge vrouwen wordt regelmatig screenen sterk aanbevolen. In geval van esthetische hinder of pijn, kan men overgaan tot verwijdering van het adenoom. Bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar, wordt het adenoom vaker verwijderd, aangezien een fibroadenoom een kleine kwaadaardige tumor kan verbergen.

Een knobbeltje in de borst: is het een cyste?

Een cyste kan geïsoleerd opduiken of in groep (polycystische borst). Hij wordt veroorzaakt door een verwijding van een melkgang en komt vrij veel voor bij vrouwen tussen 40 jaar en de menopauze (tenminste als ze geen hormonale substitutietherapie volgen).
De grootte van de cyste kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters en is afhankelijk van de hormonale cyclus. Dit knobbeltje in de borst is goed afgebakend en is beweeglijk bij palpatie (het rolt als het ware onder de huid). Het heeft de eigenaardige eigenschap van zeer plots op te duiken en is soms pijnlijk.
De aanwezigheid van een cyste vereist meestal geen ingreep. In geval van hinder of pijn, kan een hormonale behandeling voorgeschreven worden. De cyste kan echter ook leeggezogen worden met een cytopunctie. In elk geval, is regelmatige controle van het grootste belang.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/01/2012 - 10h31

American Cancer Society, www.cancer.org; Mayo Foundation for Medical Education and Research, Women's Health Center, www.mayoclinic.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Iets abnormaals in de borsten: niet altijd kanker Geüpdatet op 09/12/2008 - 00h00

In 8 op de 10 gevallen is een onregelmatigheid of een knobbeltje in de borsten geen kanker. Meestal evolueren die fenomenen in de loop van de maand en verdwijnen ze aan het eind van de cyclus. Het is wel belangrijk dat u dat soort veranderingen in de...

Schildklierknobbeltjes: warm of koud? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 16h15

De helft van de vrouwen ouder dan 50 zou schildkliernoduli hebben, een soort knobbeltjes in de schildklier. Deze knobbeltjes zijn meestal goedaardig, maar ze kunnen kwaadaardig worden. Vandaar het belang om ze te onderscheiden en in het oog te houden...

Chalazions: hou ze in het oog! Gepubliceerd op 21/05/2013 - 14h14

Een chalazion (ook wel hagelkorrel of strontje genoemd) is een kleine cyste die zich vormt aan de binnenkant van het ooglid. Het is meestal goedaardig, maar heeft wel de kwalijke neiging om terug te keren.

Schildklierknobbeltjes: laten verwijderen of niet? Gepubliceerd op 22/03/2011 - 10h18

Schildklierknobbeltjes komen heel veel voor, maar ze veroorzaken niet altijd symptomen. Soms worden ze toevallig ontdekt. In dat geval vragen ze de nodige aandacht en moet er beslist worden of de schildklier operatief weggenomen moet worden of gewoon...

Meer artikels