PUBLICITÉ

Hebt u een kinderwens? Neem dan een jaar van te voren foliumzuur

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/06/2009 - 00h00
-A +A

Vrouwen die een kindje willen, krijgen officieel de raad om enkele weken voor de conceptie de nodige voedingssupplementen met foliumzuur of vitamine B9 te nemen. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat dit al minstens een jaar voor de conceptie zou moeten gebeuren... Een woordje uitleg.

PUB

Foliumzuur ter preventie van neuraalbuisdefecten


Een afwijking van de neuraalbuis is een aangeboren misvorming. De neuraalbuis komt tot stand tussen de 20e en 28e dag na de conceptie. Sommige cellen van de foetus plooien zich dan naar binnen en vormen als het ware een buis. In een later stadium ontstaan daaruit de wervelkolom, het ruggenmerg en de hersenen. Soms gebeurt het dat de neuraalbuis zich slecht of onvolledig sluit, en dat leidt tot ernstige aangeboren afwijkingen. De bekendste zijn spina bifida (open rug) en anencefalie.
Het voorkomen van zulke afwijkingen bij het sluiten van de neuraalbuis werd eerder al in verband gebracht met een tekort aan foliumzuur, ook wel vitamine B9 of folaat genoemd. Deze vitamine komt overvloedig voor in groene bladgroenten.
De gezondheidsautoriteiten raden vrouwen dan ook aan om minstens 4 weken voor de conceptie supplementen met foliumzuur te nemen (0,4 mg/dag) en dat te blijven doen tot 8 weken na de conceptie.

Foliumzuur al een jaar voor de conceptie is nog beter!


Uit een nieuwe studie blijkt dat het nemen van voedingssupplementen met foliumzuur nog op een ander vlak belangrijk is, en wel ter voorkoming van premature bevallingen. Het beschermende effect treedt pas op als de voedingssupplementen met vitamine B9 minstens een jaar voor de conceptie genomen worden.
Van de 35.000 onderzochte vrouwen daalde het aantal spontane bevallingen tussen de 20e en de 28e week na het uitblijven van de menstruatie met 70% bij de groep die gedurende meer dan een jaar voor de conceptie foliumzuur had genomen. Tussen de 28e en de 32e week na het uitblijven van de menstruatie daalde dat aantal met 50%. Daarna had het foliumzuur geen invloed meer.
De complicaties die vroeggeboortes meebrengen zijn vaak heel ernstig. De nieuwe informatie is dan ook erg belangrijk en een oproep aan vrouwen die een kindje willen om veel vroeger met voedingssupplementen te beginnen.

De kwestie zou al heel vroeg met de huisarts moeten worden aangekaart. Er zou ook regelmatig op de mogelijkheid van voedingssupplementen moeten worden gewezen. Want een conceptie enkele weken van tevoren programmeren is al niet simpel, dat een jaar van tevoren doen is het nog veel minder…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/06/2009 - 00h00 Radek Bukowski e coll., Public Library of science, mei 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voorafgaand aan de zwangerschap... Geüpdatet op 26/02/2008 - 00h00

Voordat een zwangerschap plant, is het belangrijk dat men een aantal maatregelen neemt om het gezondheidskapitaal te verhogen en zo ook dat van de toekomstige baby. Overweegt u een zwangerschap, dan kunt u nu meteen al werk maken van de vier volgende...

Welke vitamines hebben vrouwen nodig? Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

We hebben allemaal vitamines nodig. Maar sommige zijn voor vrouwen nog belangrijker. Een overzichtje van de vitamines die vrouwen zeker moeten nemen, en van de belangrijkste levensmiddelen waarin ze te vinden zijn.

Meer artikels