PUBLICITÉ

Hebt u een alcoholprobleem?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/12/2012 - 12h35
-A +A

De effecten van alcohol op het lichaam zijn te vergelijken met die van harddrugs. Nochtans is alcohol vrij verkrijgbaar in de handel. Af en toe moeten we onszelf dus wel de vervelende vraag stellen.

Hoe is het met onze alcoholconsumptie gesteld?

PUB

Alcoholverslaving: niet alleen een kwestie van hoeveelheid

"Het klopt, ik drink vaak, maar nooit in grote hoeveelheden", antwoorden sommige mensen. Dat kan zo zijn, maar de hoeveelheid drank is niet het enige criterium om alcoholisme te diagnosticeren. Dat vertelt dr. Catherine Hanak (1), specialist alcoholverslaving aan het CHU Brugmann.

"Het probleem is het systematische gebruik van alcohol om ons op te krikken. Sommige mensen drinken bijvoorbeeld elke keer dat ze triest of gestrest zijn of zorgen hebben. Ook als de hoeveelheden klein zijn, in een moeilijke periode zoals een rouwfase, is de kans groter dat de balans overslaat en iemand echt te veel gaat drinken."

 

Alcoholverslaving en gewenning

Andere mensen zeggen dan weer: "Af en toe drink ik te veel, maar dat is alleen in de weekends. Het is dus geen gewoonte." Ook dat klopt misschien. Maar sporadisch alcoholmisbruik zorgt er volgens dr. Catherine Hanak voor dat ’de rem op het alcoholverbruik wegvalt’. Iemand die het normaal vindt dat hij vaak of veel alcohol drinkt, begeeft zich op glad ijs.

Vergeet trouwens ook de impact niet van alcohol op onze fysieke gezondheid. Overdadig drinken is onder meer slecht voor het hart, de lever en de hersenen, ook als iemand geen alcoholist is. En dan hebben we het nog niet over de vormen van gevaarlijk gedrag die onder invloed ontstaan, zoals dronken rijden of onveilig vrijen.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/12/2012 - 12h35 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/12/2012 - 12h35

Dr. Catherine Hanak, adjunct-diensthoofd van de dienst psychiatrie in het CHU Brugmann in Brussel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De waarheid over alcohol Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Rond alcohol bestaan heel wat misvattingen en fabeltjes, iedereen gelooft zo een beetje wat hem het beste uitkomt... We schenken klare wijn. Hieronder vindt u de antwoorden op vijf vragen, met als centrale vraag: wat is nu de aanbevolen hoeveelheid a...

Champagne: de parels maken dronken! Gepubliceerd op 30/12/2013 - 11h25

Champagne maakt gemakkelijker dronken dan andere alcoholhoudende dranken. Dit hebben velen bij het drinken van deze dit edele vocht reeds vastgesteld, maar het was nog niet wetenschappelijk bewezen. Nu hebben Britse vorsers aangetoond dat het wel deg...

Meer artikels