PUBLICITÉ

Hebt u bloed gegeven op 14 juni?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/06/2011 - 16h55
-A +A

Het was Werelddag van de Bloedgever, de ideale gelegenheid dus. Hier zijn alvast zeven echt goede redenen om op uw beurt deel uit te maken van de groep mensen die hun bloed geven.

PUB
  • 1/ Uw bloed kan levens redden

Dit is uiteraard de eerste en belangrijkste reden om bloed te geven. Een verkeersongeval, bloedarmoede, een chirurgische ingreep… In dergelijke gevallen hebben mensen bloed nodig. We kunnen trouwens zelf ooit bloed nodig hebben in zulke situaties. We zouden dus ook allemaal bereid moeten zijn om vrijwillig bloed te geven!

  • 2/ Bloed geven doet geen pijn

Ook al is de eerste prik een beetje onaangenaam, toch doet het bloed geven zelf geen pijn en het maakt de bloedgever niet ziek. Als u zich na het bloed geven wel eens onpasselijk voelt, dan moet u dat vertellen aan de mensen van de bloedbank. Er bestaan namelijk oplossingen voor.

  • 3/ Loed geven is ook goed voor uw gezondheid…

Telkens u bloed geeft, wordt uw bloed summier geanalyseerd. Hoewel dit uiteraard geen grondige screening kan vervangen, is het toch een goede manier om uw gezondheid in het oog te houden.

  • 4/ We hebben in ons land bloed nodig

De behoefte aan bloed is in rijke landen nog groter: in deze landen maakt de organisatie van de gezondheidszorg het mogelijk meer ziekten te behandelen die bloedtransfusies vereisen. Als u bloed geeft, zal het dus zeker van pas komen.

  • 5/ Bloedgevers die regelmatig bloed geven, zijn belangrijk

De gezondheidsdiensten hebben nood aan een regelmatige aanvoer van bloed. Ze moeten inderdaad altijd voldoende bloed in voorraad hebben om niet met tekorten geconfronteerd te worden. Welnu, de bloedplaatjes en de rode bloedlichaampjes zijn slechts beperkt houdbaar (enkele dagen). Bloedbanken hechten dus zeer veel belang aan de regelmatige opkomst van de bloeddonoren.

  • 6/ Bloed geven vergt niet veel tijd

Om bloed te geven, is niet meer dan 5 tot 10 minuten nodig en nog eens evenveel om het aangeboden drankje te gebruiken. Bloedinzamelingen worden zowat overal georganiseerd. Met een beetje organisatie zal bloed geven uw dagprogramma dus niet veel verstoren.

  • 7/ Contra-indicaties komen niet zo vaak voor

Het klopt dat niet iedereen in aanmerking komt om bloed te geven, maar de meeste bezwaren (reizen, ziekten, chirurgische ingrepen, tatoeages, bevallingen) zijn slechts tijdelijk. Globaal gezien mag iedereen die minstens 50 kilo weegt en tussen 18 en 65 jaar oud is bloed geven. Als u twijfels hebt, zullen de tijdens de bloedinzamelingen aanwezige artsen u bijkomende informatie kunnen geven.

Meer informatie

U kunt hierover meer vernemen op de website www.transfusie.be. U vindt er alle informatie, met inbegrip van de data en plaatsen van de bloedinzamelingen die in uw buurt plaatsvinden.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/06/2011 - 16h55
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een vrijgevig geschenk: bloed geven! Geüpdatet op 13/12/2013 - 12h25

Wat dacht u om dit jaar bloed te geven ter gelegenheid van de feestdagen? Een heel vrijgevig geschenk, als u weet dat bloedgeven mensenlevens kan redden. Wordt er vandaag genoeg bloed verzameld? En wat zijn de voorwaarden waaraan iemand moet voldoen...

Donatie van navelstrengbloed: waarvoor dient het? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Moet u binnenkort bevallen? Misschien heeft uw gynaecoloog u al voorgesteld om het navelstrengbloed van uw kindje na de geboorte weg te schenken. Waarvoor dient dit bloed? Is het wegnemen ervan gevaarlijk of pijnlijk? Kunt u weigeren? Enkele antwoord...

Vermoeidheid en kanker (3): Behandeling Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Het laatste artikel in onze reeks over vermoeidheid en kanker is gewijd aan de behandeling. Deze vermoeidheid is soms moeilijk te behandelen, maar we moeten eerst en vooral de oorzaak opsporen en corrigeren.

Meer artikels