PUBLICITÉ

Hebt u antioxidanten nodig?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/03/2009 - 00h00
-A +A

Iedereen weet onderhand wel dat antioxidanten goed zijn voor onze gezondheid en dat we ze best in grote hoeveelheden opnemen. Maar veel verder dan dat reikt onze kennis vaak niet... Tijd dus voor een woordje uitleg.

PUB

Wat zijn antioxidanten?


Zuurstof is onmisbaar voor de chemische reacties die in ons lichaam plaatsvinden. Maar eenmaal opgebruikt (oxidatie) vormt die zuurstof stoffen die potentieel giftig zijn voor de cellen: de vrije radicalen. Ons lichaam raakt ervan af via een verdedigingssysteem van antioxidanten. Een van die mechanismen is gebaseerd op antioxidante stoffen zoals vitamines C en E, zink en selenium. Als het verdedigingssysteem het laat afweten, of bij agressie van buitenaf, hopen de vrije radicalen zich op en dat is nefast voor ons lichaam. Men spreekt in dat geval van oxidatieve stress.

Welke situaties bevorderen de opstapeling van vrije radicalen?


Veroudering is een van de voornaamste oorzaken van de ophoping van vrije radicalen. Een andere oorzaak zijn chronische aandoeningen zoals cardiovasculaire ziektes, kanker, diabetes, overgewicht, arteriosclerose, degeneratieve aandoeningen, oogziektes, vermindering van het afweersysteem. Sommige mensen, zoals chronisch zieken en bejaarden, hebben dan ook vaak een grotere behoefte aan antioxidanten.
Een andere oorzaak van een verhoogd gehalte aan vrije radicalen is een voeding die te weinig antioxidanten bevat.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/03/2009 - 00h00 49e Journée annuelle de nutrition et de diététique, Parijs, 30 januari 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moeten we extra antioxidanten innemen? Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Te weinig antioxidanten innemen zou een verhoogd risico geven op kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Hoe kunnen we meer van deze kostbare stoffen in onze voeding krijgen en moeten we supplementen van antioxidanten gaan nemen om ons te beschermen...

Meer artikels