PUBLICITÉ

Hartproblemen of cerebrovasculair accident: kunt u de alarmsignalen herkennen?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 08/01/2008 - 00h00
-A +A

Wanneer iemand getroffen wordt door een hartinfarct of een cerebrovasculair accident, dan telt elke minuut. Het belangrijkste is snel, zeer snel te reageren en dus ook de alarmsignalen te kunnen herkennen van een myocardinfarct of van een cerebrovasculair accident. Kent u die alarmsignalen?

PUB

Geen tijd te verliezen

Snel ingrijpen is een belangrijke voorwaarde om het leven van de persoon in kwestie te redden en om de eventuele latere gevolgen te beperken. Cardiovasculaire ziekten zijn in Frankrijk de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en bij de vrouwen zelfs de belangrijkste oorzaak van overlijden.
Elk jaar worden 19.000 mensen geconfronteerd met een cerebrovasculair accident (CVA).
Daarvan overlijden er 5.000 binnen de maand, terwijl 6.000 blijvend invalide worden. Deze cijfers zijn afkomstig van Stroke, de Belgische vereniging tegen CVA. De cijfers die betrekking hebben op myocardinfarcten (hartinfarcten) zijn niet geruststellender. Ook in dit geval worden elk jaar duizenden mensen getroffen: cardiovasculaire ziekten zijn in de Europese Unie de belangrijkste doodsoorzaak. En met de veroudering van de bevolking moeten wij er ons aan verwachten dat deze cijfers nog zullen stijgen. Toch kunnen wij de slachtoffers helpen om te overleven indien wij de alarmsignalen kennen en herkennen en indien wij meteen de hulpdiensten oproepen (112).

Toch zijn op dit gebied slechts weinig mensen deskundig. De cijfers betreffende hypertensie, de eerste oorzaak van infarcten en CVA's, bewijzen dat ieder van ons in zijn eigen omgeving minstens één persoon kent die wel eens het slachtoffer zou kunnen worden van een CVA.
Volgens de Belgische Cardiologische Liga zouden 'officieel' 1,2 miljoen Belgen last hebben van verhoogde bloeddruk en nog eens evenveel zouden er zich niet van bewust zijn verhoogde bloeddruk te hebben.

Welke zijn de symptomen?

  • Myocardinfarct: plotse pijn in het midden van de borst gedurende meer dan 15 minuten, vaak vergezeld van andere signalen (het gevoel van een naderende dood, een gevoel van zwaarte "alsof er een band om de borst wordt getrokken" dat ook voelbaar is in de richting van de kaak, de hals en soms zelfs de schouder).
  • Cerebrovasculair accident: plots gevoel van zwakte, soms zelfs van verlamming, aan één kant van het lichaam. Onsamenhangend spreken of zijn gebaren niet kunnen beheersen. Wanneer men glimlacht, beweegt slechts één helft van het gezicht. Er niet in slagen een eenvoudige zin te herhalen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 08/01/2008 - 00h00 Perscommuniqué, 1ste Nationale Dag van de Vasculaire Spoed, Frankrijk, 15 november 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

CVA's zijn dodelijk en invaliderend Geüpdatet op 08/03/2005 - 00h00

CVA's worden vandaag nog altijd te weinig behandeld in België. Vandaar dat de Belgian Stroke Council een grootschalige infocampagne heeft gelanceerd om het grote publiek bewust te maken van de gevolgen van deze dodelijke aandoening.

Meer artikels