PUBLICITÉ

Hartpatiënten moeten werk maken van mond- en tandhygiëne

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00
-A +A

Uit een studie naar cardiologische aandoeningen blijkt dat een er een aanzienlijke stijging van het aantal recidieven is in geval van parodontitis, een banale en goedaardige bacteriële aandoening ter hoogte van de weefsels die de tanden ondersteunen. Een aandoening die de preventie van hartaandoeningen belemmert.

PUB
Overzicht

Parodontitis is een infectieuze aandoening. Bacteriën veroorzaken een ontsteking en die ontsteking tast het steunweefsel van de tanden aan. Het gevolg is dat de tanden de neiging krijgen om los te komen zitten. Parodontitis is vaak het gevolg van een pijnlijke gingivitis waarbij het tandvlees rood is, gezwollen en makkelijk gaat bloeden. Dat bemoeilijkt op zijn beurt het tandenpoetsen. Verschillende studies hebben al gesuggereerd dat er een verband zou zijn tussen mond- en tandbacteriën en cardiovasculaire aandoeningen. En zou er, volgens hetzelfde principe, een verband zijn tussen parodontitis en cardiovasculaire ziekten? Onderzoekers wilden achterhalen of er na een hartaandoening recidieven zijn die te maken hebben met parodontitis. Om dat na te gaan werden 150 ziekenhuispatiënten gerekruteerd (myocardinfarct of angina pectoris) bij wie het tandvlees onderzocht werd. Daarna kreeg de helft van de patiënten een behandeling met antibiotica gedurende drie maanden en een referentietherapie om recidieven van hartaandoeningen te vermijden. De andere patiënten kreeg een placebo. Een jaar later werd het aantal recidieven onderzocht en dat aantal bleek lager te zijn bij patiënten die een behandeling met antibiotica kregen, behalve in geval van parodontitis. Met andere woorden: patiënten met een gebrekkige mond- en tandhygiëne en meer bepaald patiënten met parodontitis werden gedurende een jaar vaker het slachtoffer van een recidive: 34% tegen 21% van de patiënten met een gezonde mond en dito tanden. Het verschil is nog meer uitgesproken bij jongere hartpatiënten van minder dan 65 jaar:niet meer dan 10% van de patiënten met gezonde tanden deden een recidive tegen 34% van de patiënten met tandvleesaandoeningen.

Wat u moet weten

De preventieve behandeling van recidieven van hartaandoeningen daalt aanzienlijk bij patiënten met parodontitis. Een perfecte mond- en tandhygiëne is noodzakelijk op elke leeftijd, ongeacht de gezondheidstoestand. Elke aandoening van mond of tanden kan een negatieve weerslag hebben op heel wat verschillende manieren en daarom is het belangrijk om op tijd en stond werk van te maken van mond- en tandhygiëne.Zorg ervoor dat u minstens één keer per jaar naar de tandarts gaat. De tanden regelmatig borstelen -na elke maaltijd- en regelmatig het tandsteen laten verwijderen zijn noodzakelijk.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00 Paju S. et coll., " Clarithromycin reduces recurrent cardiovascular events in subjects without periodontitis ", Atherosclerosis, 30 december 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede tanden, een goed hart Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Voor het eerst heeft een team onderzoekers aangetoond dat er een verband bestaat tussen het verlies van tanden en hartziekten. Mannen met minder dan 25 tanden lopen 57% meer risico op een beroerte.

Helpt een gezond gebit tegen pancreaskanker? Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Ja. Aandoeningen van tanden en tandvlees kunnen het risico op pancreaskanker doen stijgen. Dat kan merkwaardig lijken, maar eerder werd al een dergelijk verband aangetoond tussen bijvoorbeeld diabetes en hartinfarcten.

Meer artikels