PUBLICITÉ

Hartinfarct: meteen de hulpdiensten bellen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/10/2011 - 14h36
-A +A

Twee derde van de mensen die een hartinfarct  krijgen, overlijden voor ze in het ziekenhuis zijn. Een bewijs dat we minder lang moeten wachten om de ziekenwagen te roepen.

PUB

Hoe herken ik een hartinfarct?

Een hartinfarct kondigt zich aan door pijn en een drukkend gevoel in de borst. Deze symptomen houden langer dan 20 minuten aan of herhalen zich meerdere keren per uur. Enkele concrete aanwijzingen:

  • De pijn zit achter het borstbeen
  • Het kan een branderig gevoel zijn of een gevoel alsof er een zwaar gewicht op de borstkas drukt, zoals bij een klem
  • De pijn kan uitstralen (maar dat gebeurt niet automatisch) naar de schouders, de arm (links), de kaken en de hals
  • De patiënt kan ook misselijk zijn of ademnood en koude rillingen hebben

 

Als deze symptomen optreden en er zijn ook risicofactoren voor een hartinfarct (leeftijd, overgewicht, roken, te hoog vetgehalte in het bloed, hypertensie, diabetes), moet u zonder aarzelen meteen de hulpdiensten roepen. Snel reageren is echt van levensbelang. Volgens de Belgische Cardiologische Liga wachten we soms te lang om de hulpdiensten te bellen omdat we deze symptomen niet herkennen en ze toeschrijven aan een spijsverteringsprobleem of een bronchitis. Bega deze fout niet!

 

Waarom moet u bij een hartinfarct meteen de hulpdiensten bellen?

Een hartinfarct doet zich voor als een gedeelte van het hart  niet meer van bloed, en dus ook niet meer van zuurstof, voorzien wordt. Dat komt omdat een van de kransslagaders die het bloed aanvoeren, verstopt is. De cellen die geen bloed meer krijgen, sterven heel snel af, al na enkele minuten. Daarom kan een hartinfarct heel snel fataal worden. Als er te veel cellen afsterven, stopt het hart namelijk definitief met kloppen. Als men er snel bij is, kan de bloedstroom naar het hart hersteld worden en daarmee in grote mate ook de hartfunctie. Maar dat kan alleen als er heel snel ingegrepen wordt.

 

Als iemand een hartinfarct krijgt, moet uw reflex dus zijn om de 112 bellen. Wachten of zelf naar de spoeddienst gaan, is een slecht idee.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/10/2011 - 14h36
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hart en spoed: elke minuut telt Geüpdatet op 13/04/2004 - 00h00

Hartklachten zijn altijd noodgevallen. Het probleem is dat de pijn bij een hartprobleem miniem of zelfs onbestaand kan zijn. Het is dan ook heel belangrijk de alarmsignalen te kennen

Neemt u uw leven ter harte? Geüpdatet op 08/09/2011 - 11h09

Van 26 september tot 2 oktober organiseert de Belgische Cardiologische Liga naar jaarlijkse gewoonte de " Week van het Hart ". De bedoeling is om mensen te wijzen op het gevaar voor cardiovasculaire aandoeningen . Hoewel ze vaak te voorkomen zijn, zi...

Hartinfarct, een race tegen de klok Geüpdatet op 01/10/2002 - 00h00

Hartinfarct is een ernstige en frequente aandoening. Jaarlijks zijn er in België meer dan 200.000 nieuwe gevallen. Hartinfarct is de belangrijkste doodsoorzaak bij personen ouder dan 40 jaar. Nochtans is de behandeling aanzienlijk verbeterd: zowel de...

Meer artikels