PUBLICITÉ

Hartfalen: kunt u de symptomen herkennen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/05/2015 - 17h16
-A +A

Hartfalen is een ernstige, chronische en progressieve ziekte. Er bestaan geneesmiddelen die de levensverwachting en het comfort van de patiënten aanzienlijk verbeteren, maar ze hebben enkel hun nut als de ziekte tijdig wordt opgespoord. Hoe herkent u de symptomen van hartfalen?

PUB

Hartfalen: snel opsporen is van cruciaal belang!

200.000 Belgen lijden aan hartfalen. Het is dus een heel courante aandoening, die zelfs meer voorkomt dan de meeste kankers. Maar hartfalen is ook een heel geduchte ziekte met vaak dodelijke afloop. Bovendien levert ze de patiënten gemiddeld twee ziekenhuisopnames per jaar op. Een goede behandeling kan de levensverwachting verhogen en de symptomen beperken en de patiënt zo in staat stellen om toch een actief leven te blijven leiden… als het hart ten minste nog niet te ziek is daarvoor. Daarom is het heel belangrijk dat hartfalen in het beginstadium wordt opgespoord.

De symptomen van hartfalen

Maar het opsporen van de ziekte is moeilijk omdat de symptomen van hartfalen maar geleidelijk aan ontstaan en niet altijd even makkelijk te herkennen zijn. Dit zijn de belangrijkste:

  • Vermoeidheid en gebrek aan energie: als het hart minder goed werkt, zijn de spieren minder goed doorbloed en wordt elke inspanning lastig.
  • Ademnood: het hart werkt minder goed en slaagt er niet meer in om het bloed dat door de longen stroomt behoorlijk af te voeren. Daaarom zijn hartpatiënten snel buiten adem.
  • Gezwollen voeten: door de versnelde of onregelmatige hartslag houdt het lichaam water en zout op.
  • Liggen wordt oncomfortabel omdat het de ademhaling bemoeilijkt. Mensen met hartfalen gebruiken daarom vaak twee of meer hoofdkussens en slapen in een halfopgerichte houding.

Ook andere symptomen kunnen op hartfalen wijzen:

  • Gewichtstoename door de vochtophoping.
  • Verminderde eetlust.
  • Slaapproblemen door de oncomfortabele houding in bed.
  • Hoesten en piepende ademhaling.
  • Koud aanvoelende vingers en voeten.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/05/2015 - 17h16

Met dank aan dr. Pierre Troisfontaines, cardioloog aan het CHR de la Citadelle in Luik. Belgische Cardiologische Liga.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hartfalen: als het hart vermoeid is Geüpdatet op 13/12/2013 - 12h24

Ons hart is een soort pomp die ons bloed door ons lichaam stuurt. Als het vermoeid raakt, vervult het zijn functie niet meer naar behoren. Dan spreekt men van hartfalen. Wat gebeurt er dan precies? Hoe is het probleem op te sporen en hoe wordt het be...

Hartfalen: kortademigheid opsporen Geüpdatet op 20/04/2016 - 11h24

Hartfalen treft meer dan 200.000 Belgen. Toch is deze ziekte is onbekend bij het grote publiek, met namelijk verwarring rond de symptomen en de prognose. Een blik op de realiteit met professor Richard Isnard, cardioloog in Parijs.

Hartfalen: alles begint met ademtekort Geüpdatet op 23/06/2014 - 08h50

Paul is 56 jaar. Bij hem kwam het hartfalen heel sluipend. En vandaag voelt hij de effecten nauwelijks. Maar gelukkig werd de ziekte wel ontdekt. Alles begon met een gezondheidsupdate en ... ademtekort als symptoom. De getuigenis van Paul, een man me...

Hartinsufficiëntie bij senioren: een moeilijk probleem Gepubliceerd op 12/03/2013 - 12h19

Het hart is een pomp die noodzakelijk is voor de goede werking van de bloedsomloop. Het lichaam is zeer gevoelig voor het minste hartprobleem. Als het hart om één of andere reden niet meer goed pompt, spreken we van hartinsufficiëntie of hartfalen. H...

Meer artikels